Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Panourile japoneze in decorul casei – o alternativa la clasicele perdele si draperii

1-varianta asortare 5 modele de panouri japonezeDesi nu sunt o inventie moderna, fiind inspirate de cultura si mai ales de designul traditional asiatic, panourile japoneze au devenit cunoscute de curand si in tara noastra, fiind folosite tot mai des in amenajarile interioare rezidentiale si nu numai.


Shoji, caci asa se numesc in tara lor natala, sunt confectionate din hartie de orez montata pe cadre din lemn/bambus si sunt folosite in casele japonezilor in calitate de pereti despartitori culisanti. Simplitatea care le caracterizeaza i-a inspirat pe multi designeri sa le transforme si sa le adapteze decorurilor europene, astfel ca acum, panourile japoneze sunt folosite pe scara larga in decorarea ferestrelor – ca o alternativa moderna la clasicele perdele si draperii – sau in impartirea si delimitarea mai multor arii de interes ale unei incaperi de mari dimensiuni. Despre toate acestea vom discuta pe larg in articolul de astazi, asa ca asaza-te comod si afla cum poti folosi aceste elemente in decorul casei tale.

Cum arata si din ce sunt compuse

Panourile japoneze moderne sunt niste fasii late de material textil montate pe un sistem de sine culisante cu unul sau mai multe canale (pana la 5) si dotate cu o greutate in partea inferioara. Aceasta greutate are rolul de a mentine panourile in pozitie verticala. Prin suprapunerea mai multor straturi consecutive se poate crea un interesant joc de lumini si culori.

Pe langa modelele de-a gata, disponibile in oferta magazinelor de profil, aceste decoratiuni de inspiratie asiatica pot fi confectionate la comanda, din panze de diferite culori, grosimi si cu textura variata, in functie de preferintele fiecarui client in parte. Desigur ca pretul variaza in functie de modelul ales, dar si de dimensiunile panourilor comandate.

Unde pot fi folosite panourile japoneze

Asa cum spuneam si mai devreme, aceste panouri sau storuri pot fi folosite in doua moduri, cu mentiunea ca, in ambele situatii, aceste elemente textile ii pot aduce un plus de farmec si o nota moderna spatiului pe care il decoreaza, fiind usor de montat si de manevrat:

– Pentru decorarea si infrumusetarea ferestrelor mari, inlocuind in mod inedit perdelele si draperiile.
– In calitate de paravan despartitor, pentru impartirea unei incaperi ample in mai multe arii de interes. Citeste: Paravane despartitoare – cum poti separa spatiul dintr-o incapere.

Cum alegi stofa pentru realizarea unui panou japonez

Cea mai simpla varianta este alegerea unei stofe uni, intr-o nuanta asortata celorlalte elemente ale decorului incaperii in care vor fi montate aceste panouri. Insa la fel ca in cazul perdelelor si draperiilor si panourile japoneze pot fi confectionate din doua sau chiar mai multe tipuri de tesatura – uni si cu imprimeu – lucru care va spori aportul ornamental al acestor accesorii textile.

In opinia multor designeri, cea mai spectaculoasa varianta o reprezinta imbinarea a 3 modele de panouri diferite, toate asortate, intrucat prin suprapunerea celor 3 straturi se poate obtine o culoare complet noua, extrem de interesanta, care schimba radical aspectul si lumina spatiului pe care trebuie sa-l puna in valoare.

Sursa foto: Design Remont

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *