Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Poveste in alb – o superba casuta de 55 mp in haine de sarbatoare

2-intrare casa mica 55 mp Bologna ItaliaAm senzatia ca au trecut secole de cand n-am mai scris despre casutele mici si frumoase care imi plac si ma atrag cu designul si functionalitatea lor. Incep sa cred ca, intr-o viata anterioara, am fost obligata sa locuiesc intr-un palat imens a carui caruia era in sarcina mea, fapt care a dus la dezvoltarea a ceea ce numesc astazi „aversiune pentru casele mult prea mari” :).


Asa ca astazi o sa-ti prezint o casa veche din Bologna, Italia, de renovarea, reamenajarea si redecorarea careia s-a ocupat designerul Clara Masotti de la Bettini Architetto. Este frumoasa, incantatoare, luminoasa si mai ales confortabila si perfect functionala, desi nu masoara mai mult de 55 mp. Ti-am starnit curiozitatea? Hai sa vezi despre ce este vorba!

Mobilier si finisaje in nuante luminoase

Cand ai un spatiu mic caruia vrei sa-i imprimi senzatia de luminozitate nu trebuie decat sa o imbraci in tonuri cat mai deschise, fara sa-ti fie teama ca un astfel de decor ar putea capata un aer plictisitor. La fel a facut si Clara Masotti cu frumoasa casuta din Bologna.

A ales, asadar, finisaje in tonuri pastelate, zugravind peretii in alb si accentuandu-i pe alocuri cu o nuanta pala de vernil. Dusumeaua veche din lemn, la fel ca si scandura in care a fost imbracat tavanul de deasupra locului de luat masa au fost acoperite cu un lac intr-o nuanta discreta ce scoate in evidenta frumusetea naturala a lemnului, facandu-le sa para provenite din aceleasi vremuri, desi nu este asa. In acest context textilele din fibre naturale, mobilierul alb, dar si cel cu portiuni in culoarea lemnului se simt in largul lor, ducand la compunerea unui decor luminos, placut si reconfortant.

Mobilare sumara, functionalitate maxima

Insa nu doar culorile pastelate si luminoase au contribuit la obtinerea acestui interior placut si aerisit, ci si alegerea atenta a mobilierului, mai precis a numarului de piese cu care a fost inzestrat decorul. Poti observa ca niciuna dintre piese nu este in plus, iar cele selectionate sunt practice si perfect functionale. In micul living, de pilda, designerul s-a limitat la montarea unei canapele coltar, a unei masute de cafea si a unei comode pe care a fost asezat televizorul; nu tu un fotoliu, o biblioteca sau cine stie ce alta mobila in plus, care ar fi incarcat prea mult spatiul si l-ar fi facut sa para mai mic rapindu-i din functionalitate.

Dulapurile sau mai bine spus spatiile de depozitare au fost configurate ergonomic si discret in diverse zone ale casei, ascunse privirilor, tot ca sa nu incarce vizual decorul. Un astfel de dulap a fost proiectat pe hol, in apropierea baii, altul in stanga locului de luat masa, chiar in spatele scarii de acces in mica mansarda, iar altul – ceva mai incapator – si-a gasit loc in dormitorul matrimonial. Probabil ca proprietarii casei sunt genul de persoane care aleg cu mare grija lucrurile de care se incojoara, evitand sa-si incarce locuinta cu obiecte de care nu au nevoie, iar cele doua dulapuri le sunt suficiente pentru bunurile acumulate.

Un dormitor suplimentar deasupra locului de luat masa

Suprafata mica a casei nu a permis configurarea prea multor camere, insa ingeniosul designer italian a gasit o modalitate de a mai amenaja un dormitor suplimentar profitand de inaltimea tavanului. Astfel ca a podit o zona din living, impartind-o in doua, jumatatea inferioara devenind un spatiu intim, ideal pentru amenajarea unui loc de luat masa, iar cea superioara capatand functia de dormitor. Imi place tare mult cum arata totul si ma gandesc ce mi-ar fi placut sa am si eu un astfel de dormitor inedit in living 🙂

Sursa foto: BettiniArchitetto.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *