Categorii
Intrebari de la cititori

Sfaturi in privinta amenajarii unei garsoniere – optimizare spatiu

Buna ziua, sunt din Constanta si recent am achizitionat o garsoniera intr-un bloc nou cu suprafata utila de 41 m + 4,50 m balconul si as dori sa-mi dati si mie niste sfaturi in privinta amenajarii. Precizez ca geamurile sunt pe wenge iar parchetul intentionez sa fie gri. Astept propuneri din partea dumneavoastra si pentru a optimiza spatiul in 2 camere. In privinta usilor pentru ce culoare ar trebui sa optez ca sa fie in rezonanta cu restul?!
Va multumesc anticipat.


Intrebare de la Mihaela, pe adresa redactiei: Sfaturi in privinta amenajarii unei garsoniere – optimizare spatiu.

4 răspunsuri la “Sfaturi in privinta amenajarii unei garsoniere – optimizare spatiu”

Buna, Mihaela!

La inceputul intrebarii spuneai ca este vorba despre o garsoniera, iar la finalul ei ai spus ca ai nevoie de ajutor in optimizarea spatiului din doua camere. Deci, cate camere are locuinta ta? Cred ca cel mai simplu ar fi daca ne-ai trimite o schita a garsonierei la adresa andrei@casadex.ro, noi o vom atasa mai jos, intr-un comentariu si apoi vom incerca sa venim cu o propunere 🙂

Nu m-am exprimat bine, am precizat 2 camere cu intentia ca as dorii o eventuala compartimentare/delimitare deoarece camera este indeajuns de spatioasa pt a fi compartimentata in 2 camere.
V-am trimis schita pe adresa de mai sus 🙂

Da, camera este, intr-adevar, destul de spatioasa, insa nu cred ca ar fi indicat sa se recurga la o compartimentare clasica – construirea unui perete – intrucat nu are ferestre decat pe o latura, ceea ce ar duce la obtinerea unei camere luminoase si aerisite si la obtinerea uneia in care lumina si aerul vor patrunde extrem de greu. Prin urmare, cred ca poti apela la una dintre urmatoarele optiuni:

1. Sa amenajezi un dormitor in extremitatea opusa ferestrelor din camera, separandu-l vizual si fizic de restul incaperii cu ajutorul unei etajere realizate la comanda. Etajera la care ma gandesc ar trebui sa nu aiba fund, adica sa se poata vedea prin ea, astfel incat sa nu obtureze fluxul de aer si lumina. Poti vedea mai multe exemple in acest sens in articolul urmator: https://www.casadex.ro/2015/03/idei-de-amenajare-a-dormitorului-in-living/ Golurile etajere pot fi folosite intr-o multime de feluri: pentru depozitarea cartilor, decoratiunilor, unor plante ornamentale care nu necesita prea multa lumina, ba chiar si pentru depozitarea si organizarea diverselor obiecte personale, acestea fiind stivuite in cutii care se pot plasa in cuburile goale. Poti chiar proiecta etajera astfel incat partea inferioara sa fie plina, cu dulapuri dotate cu usi glisante si doar partea superioara sa fie asa cum ti-am sugerat mai sus, adica sa nu obtureze fluxul de aer si lumina.

Iti recomand sa amenajezi micul dormitor anume in acea zona a camerei, deoarece in acest fel va fi ferit de privirile musafirilor si nici pe tine nu te va deranja in vreun fel faptul ca patul se afla la doar cativa pasi de canapeaua din living. Personal, as orienta patul cu capul spre baie, ceea ce ar impune ca accesul in dormitor sa se faca prin partea opusa, lucru care l-ar face complet invizibil atat din hol, cat si din aria camerei de zi.

Daca iti displace ideea de etajera, poti delimita cele doua spatii si cu ajutorul unui paravan despartitor, cea mai simpla solutie fiind panourile sau storurile japoneze, despre care am scirs chiar ieri un articol mai amplu: https://www.casadex.ro/2015/10/panourile-japoneze-in-decorul-casei-o-alternativa-la-clasicele-perdele-si-draperii/

2. Cea de-a doua varianta la care m-am gandit este constructia unei platforme inaltate, divizand spatiul in doua, de aceasta data pe verticala. de fapt, nici macar nu este nevoie sa construiesti o platforma inaltata pe toata suprafata camerei, ci doar atat cat sa-ti permita sa ascunzi sub ea un pat de mijloc. Deasupra platformei vei putea amenaja un mic birou, un loc de luat masa cochet sau o zona de conversatie, dotata cu o canapea si doua fotolii, de pilda. Ca sa intelegi exact cum arata aceasta constructie, te invit sa citesti urmatoarele articole:

https://www.casadex.ro/2015/02/castiga-spatiu-in-casa-cu-ajutorul-platformelor-inaltate-idei/

https://www.casadex.ro/2013/06/platformele-inaltate-o-solutie-de-optimizare-a-spatiului-in-apartamentele-mici/

https://www.casadex.ro/2015/10/dormitor-banal-transformat-intr-un-spatiu-multifunctional-ingeniozitate-la-cote-maxime/

3. Cea de-a treia varianta presupune achizitionarea unui pat rabatabil la perete integrat intr-o garnitura de mobilier. Acesta este gandit special pentru spatiile mici, putand fi strans cu usurinta atunci cand nu este folosit si ocupand foarte putin spatiu. Iata cum arata paturile rabatabile despre care iti vorbesc:

https://www.casadex.ro/2014/12/8-paturi-rabatabile-de-perete-ideale-pentru-spatiile-mici-imagini-si-preturi/

https://www.casadex.ro/2015/07/paturi-rabatabile-confort-si-spatiu-de-miscare-sau-de-ce-americanii-au-si-noi-nu-prea/

Daca mai ai si alte intrebari, le astept cu drag. Sper insa ca cel putin una dintre ideile schitate mai sus sa-ti fie pe plac 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *