Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Unde montam frigiderul in bucatarie? Ghid practic

1-combina frigorifica in amenajarea unei bucatarii ingusteIti poti imagina o bucatarie moderna fara un frigider? Ma indoiesc. Dar stii ca una dintre dilemele celor care isi amenajeaza bucataria este starnita anume de acest aparat electrocasnic, mai exact de alegerea locului ideal pentru amplasarea acestuia?


Asa este. Desi se numara printre cele mai importante elemente prezente in configurarea unei bucatarii moderne, frigiderele au „darul” de a starni probleme de organizare a spatiului, dimensiunea lor facandu-le adesea destul de incomode si dificil de integrat in decor. Asa ca m-am gandit sa dedic articolul de azi acestui subiect. Prin urmare, vei gasi, mai jos, cateva idei de integrare a frigiderului in bucatarie, in functie de dimensiunea si forma acesteia.

Principii de baza in configurarea mobilierului de bucatarie

Desi am spus-o in repetate randuri, daca vrei o bucatarie confortabila si practica si nu doar una frumoasa, trebuie sa configurezi mobilierul de bucatarie in baza unui set de reguli. Ideea este simpla: aceasta incapere este compusa din cateva zone principale de interes – fiecare dintre ele avand o functie precisa – iar de locul pe care il ocupa fiecare dintre ele depinde si nivelul de confort pe care il vei obtine. Asa ca, sa recapitulam:

– Zona umeda – definita de chiuveta – este cea in care se desfasoara toate „treburile murdare”, adica spalatul alimentelor ce urmeaza a fi preparate, dar si spalatul vaselor si ustensilelor de gatit. Aceasta trebuie sa fie usor accesibila. Prin urmare, poate fi amplasata fie intr-o extremitate a blatului de lucru, fie in centrul acesteia, fie la imbinarea celor doua laturi ale unui mobilier pe colt (vezi 12 exemple de bucatarii cu chiuveta pe colt). Uneori, zona umeda include si masina de spalat vase, dar si pe cea de rufe. Daca este si cazul tau, nu uita sa asiguri zona respectiva cu racordurile si prizele necesare.

– Zona fierbinte – definita de plita si cuptor sau de aragaz, dupa caz – este cea pe care o folosim pentru a prepara mancarea. Denumirea ei sugereaza amplasarea electrocasnicelor care o definesc la distanta de zona rece, adica de frigider sau combina frigorifica. Astfel incat, in varianta ideala, cuptorul si plita trebuie sa se afle in extremitatea opusa frigiderului: daca acesta din urma va fi pozitionat intr-un capat al garniturii, zona fierbinte trebuie sa-l ocupe pe celelalt, chiuveta aflandu-se cumva la jumatatea distantei. Daca aceasta solutie nu ti se pare cea mai potrivita, poti integra aragazul intre corpurile inferioare ale garniturii de bucatarie, asigurandu-te ca vei pastra o distanta de cel putin jumatate de metru de zona rece.

– Zona rece – definita de frigider sau de combina frigorifica – va fi amplasata, cum spuneam anterior, la distanta de cea fierbinte, fapt ce va duce la prelungirea duratei de viata a aparatului. Dar am vazut – si nu o singura data – si bucatarii cu frigiderul amplasat chiar langa zona fierbinte, adica langa cuptor sau aragaz. E adevarat ca arata bine, insa aceasta alaturare duce, inevitabil, la scaderea performantelor aparatului frigorific si la scurtarea vietii acestuia. Cand spatiul nu permite montarea zonei reci in prelungirea corpurilor de mobilier, frigiderul poate fi mutat pe peretele opus sau chiar intr-o incapere alaturata: balcon, hol sau in golul de sub scara interioara, daca locuiesti la casa si nu la bloc.

– Zona de lucru sau blatul de lucru este portiunea libera de blat ce se desfasoara intre doua dintre zonele de interes descrise mai sus, cel mai des aceasta se refera la portiunea cuprinsa intre chiuveta si plita, cea mai comoda si cea intens utilizata bucata de blat.

Frigiderul in amenajarea unei bucatarii de suprafata medie

Cand ma gandesc la bucatariile cu suprafata medie, ma raportez la cele de 8-10 mp, specifice apartamentelor din blocurile de la noi, ale caror forma si dimensiune nu permit prea multa creativitate in configurarea spatiului si a mobilierului. Cele mai simple si sigure optiuni sunt reprezentate de garniturile liniare sau de cele pe colt, in forma literei L.

In oricare dintre cele doua variante de mai sus frigiderul poate fi amplasat intr-una dintre extremitatile mobilierului: fie in capatul din apropierea usii, fie in cel dinspre fereastra. Ideea este ca fiind vorba despre un element „corpolent” si care ocupa spatiu, pozitia pe care o vei alege pentru el va influenta nivelul de confort al incaperii. Altfel spus, trebuie sa te asiguri ca il vei aseza intr-un loc in care sa nu incomodeze mersul lucrurilor din bucatarie.

Integrarea frigiderului intr-o bucatarie mica

Cele mai multe batai de cap in alegerea locului ideal pentru frigider o au posesorii bucatariilor mici, a caror suprafata este, adesea, prea putin incapatoare si pentru montarea ansamblului de mobilier si a aragazului, daramite pentru integrarea unei combine frigorifice voluminoase. De aceea ar fi bine sa eviti modele mari, alegand in schimb modele cat mai suple sau slim, cum li se spune in ziua de azi.

Pe langa varianta montarii frigiderului pe peretele opus (daca spatiul permite acest lucru, desigur) sau pe langa cea a mutarii acestuia intr-o incapere alaturata (hol sau balcon inchis), exista si varianta inlocuirii unei combine clasice cu doua piese individuale de mici dimensiuni – frigider si congelator – care ar putea fi integrate in dulapurile inferioare ale mobilierului de bucatarie, adica sub blatul de lucru. Pe piata se gasesc suficient de multe modele din care poti alege. E drept ca aceasta solutie te va lasa cu mai putine spatii de depozitare in partea inferioara a garniturii, dar poti „corecta” acest mic neajuns prin proiectarea unor dulapuri foarte inalte in partea superioara.

Dupa cum vezi, solutii exista pentru toate situatiile, important este sa o alegi pe cea potrivita tie si bucatariei tale 🙂

Sursa foto: Happy Modern

Un răspuns la “Unde montam frigiderul in bucatarie? Ghid practic”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *