Categorii
Descurca-te singur

DIY – cum poti transforma dulapurile de bucatarie intr-un pat pe platforma inaltata

1-pat DIY pe platforma inaltata din dulapuri de bucatarie


Proiectul DIY pe care ti-l voi prezenta astazi este unul destul de usor de realizat cu conditia sa dispui de cateva ore libere si de uneltele necesare. La finalul unei zile de munca te vei alege cu un super pat montat pe o platforma inaltata.

Si daca cele spuse pana acum nu te-au convins, voi adauga ca aceasta noua si inedita piesa de mobilier hibrid ce are la baza o serie de dulapuri de bucatarie iti va oferi nu doar un somn confortabil, la inaltime, ci si o multime de spatii de depozitare, in care sa poti ascunde toate obiectele carora nu le gaseai loc pana acum.

Unelte si elemente necesare pentru confectionarea patului

Ca orice alt proiect DIY si acesta presupune implicarea/manuirea anumitor unelte, dar si folosirea/imbinarea anumitor elemente mai vechi sau mai noi. Hai sa vezi de ce anume ai avea nevoie pentru confectionarea unei platforme inaltate pe care vei putea aseza apoi o saltea dubla:

– Unelte si accesorii: masina de gaurit, surubelnita, ferastrau vertical, o nivela, o ruleta, doua coltare metalice pentru fixarea dulapurillor si cateva maini de suruburi pentru lemn/pal.

– Elemente necesare pentru confectionarea unui pat de doua persoane: 5 dulapuri simple de bucatarie (din acelea care au fost concepute pentru a fi montate pe perete), unul putin mai scund decat celelalte 5 si un altul si mai scund – acestea din urma vor forma treptele de acces spre partea superioara a platformei. Vei mai avea nevoie de 16 scanduri si un dulap din lemn din care vei confectiona cadrul si somiera patului, o bucata de linoleum sau cateva bucati de parchet laminat cu care va trebui sa plachezi/imbraci platforma in partea superioara (doar zona din jurul saltelei). De asemenea, mai poti pregati si o bucata de mocheta aderenta/cauciucata, cu care poti acoperi cele doua trepte ale patului, prevenind astfel o eventuala alunecare.

Imbinarea dulapurilor de bucatarie

Primul pas in procesul de constructie a patului DIY consta in fixarea dulapurilor de bucatarie in pozitia finala. Acestea trebuie sa fie asezate astfel incat golul format intre ele si pereti sa nu depaseasca dimensiunea saltelei pe care o ai sau urmeaza sa o achizitionezi. Cum spuneam si mai sus, numarul de dulapuri amintit anterior este necesar pentru constructia unui pat de doua persoane. Pentru a putea beneficia de golul de sub pat, scoate fundul unuia dintre dulapurile asezate pe latura lunga. In acest fel vei putea intra (ghemuindu-te, desigur) sub pat pentru a depozita diverse obiecte folosite mai rar.

Urmatorul pas presupune imbinarea dulapurilor de bucatarie prin fixarea lor cu ajutorul unor suruburi. Pentru a prinde intre ele cele doua laturi ale platformei va trebui sa montezi doua coltare metalice: unul sus si unul jos, cum vezi in imaginea nr. 5 de mai jos.

Constructia cadrului si somierei

Pentru confectionarea cadrului de pat va trebui sa montezi 4 dintre cele 16 scanduri din lemn dupa cum urmeaza: doua mai lungi se vor monta pe peretele lung si pe latura opusa acestuia (pe spatele dulapurilor), iar cele doua scanduri mai scurte vor fi montate pe celelalte doua laturi si fixate imediat sub nivelul primelor doua. Folosind un placaj in nuanta dulapurilor va trebui sa maschezi golul din dreptul treptei, asa cum vezi in imaginea nr. 9 a galeriei foto de mai jos.

Dupa fixarea celor 4 scanduri va trebui sa fixezi dulapul din lemn la jumatatea distantei dintre cele doua laturi lungi ale patului. Acesta, impreuna cu scandurile fixate pe perete vor forma cadrul de pat si suportul pentru somiera pe care o vei confectiona prin fixarea celor 12 scanduri ramase. Dupa parcurgerea acestor pasi poti aseza salteaua la locul ei 🙂

Finisarea patului – platforma inaltata

Pentru a-i conferi patului un aspect cat mai placut nu mai trebuie decat sa aplici de jur imprejurul saltelei doua bucati de linoleum sau sa plachezi acea portiune cu parchet laminat. Iar pentru a preintampina o eventuala alunecare pe treptele de acces spre pat, le poti acoperi cu doua bucati de mocheta antiaderenta, cu partea dorsala cauciucata.

Asta e tot! Acum te poti lauda cu un superb pat inaltat facut cu mainile tale. Ti se pare complicat acest proiect?

Sursa foto: Chris Heider

2 răspunsuri la “DIY – cum poti transforma dulapurile de bucatarie intr-un pat pe platforma inaltata”

Imi place la nebunie idea transformarii dulapurilor de bucatarie intr-un pat cu spatii de depozitare,arata minunat si cu siguranta este foarte practic.Este un articol minunat,detaliat,pozele pas cu pas sunt bine-venite;cred ca este o solutie foarte buna pentru cei care au un buget limitat(sau nu vor sa dea mereu banii pe mobila noua),au putin timp,dorinta si ceva indemanare.Eu gasesc mereu idei creative de a schimba aspectul mobilei,de ex:cand m-am plictisit de geamurile mate de la mobila de bucatarie am lipit folie cu motive geometrice peste;cand m-am plictisit de corpurile joase orizontale pt tv(cele care faceu parte din garniturile de sufragerie)le-am scos picioarele,le-am intors pe verticala,le-am atasat picioarele si le-am folosit ca spatiu pentru dosare langa birou,etc.Spor la mesterit tuturor!

Cata vreme exista imaginatie, bunavointa, dar si priceperea de a manui diverse unelte, se pot face o groaza de lucruri faine. Imi place ideea ta de „reorientare profesionala” a corpurilor orizontale pentru tv, Camelia! Felicitari pentru creativitate si imaginatie 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *