Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Exemplu de amenajare a unui apartament luminos si relaxant de 50 mp

1-terasa apartament 50 mp BarcelonaNu-ti imagina ca apartamentul despre care am ales sa-ti vorbesc astazi este o locuinta spectaculoasa. Este departa de a fi asa. Si atunci de ce am decis sa-i dedic un intreg articol? Pentru ca abunda de lumina si tinerete sau cel putin asa l-am perceput eu de la prima vizionare a imaginilor care il ilustreaza.


Din punct de vedere al suprafetei nu este un apartament prea spatios, dar nici mic nu este, masurand 50 metri patrati. Marele avantaj al acestuia nu este insa aria locuibila sau compartimentarea interioara, ci superba terasa de 25 mp, situata pe acoperis (apartamentul se afla la ultimul etaj al unui bloc de locuinte), la care se ajunge cu ajutorul unei scari interioare. Practic, acest element inedit i-a si convins pe proprietari sa-l cumpere, asa ca voi reveni la terasa putin mai tarziu.

Compartimentare interioara

Nu cred ca am apucat sa-ti spun pana acum ca acest apartament este decomandat si are doua camere, un hol, o baie si o bucatarie. Imi plac locuintele decomandate sau mai bine zis nu ma dau in vant dupa cele cu camere de trecere, cum sunt multe dintre apartamentele din tara noastra (dar nu stiu cui ii plac acestea). Imi place ca dormitorul sa fie complet separat, cat se poate de izolat de restul camerelor si nu sa fie nevoie sa traversezi sufrageria sau alta incapere pentru a ajunge in el. Si pentru ca m-am oprit asupra dormitorului, tin sa subliniez ca imi place ideea de a monta galeria perdelei imediat sub tavan, lucru care a dus la inaltarea vizuala a camerei care nu pare a fi foarte spatioasa.

Un alt lucru care imi place in cazul acestui apartament decomandat este holul izolat de restul locuintei si care chiar este dotat cu o usa glisanta. Desi aceasta usa nu este neaparat necesara (cel putin nu in Barcelona, unde se afla acest apartament), ma gandesc ca aceasta este foarte utila in locuintele din tara noastra, unde iernile sunt mai reci. Izoland holul de acces de restul incaperilor prin simpla montare a unei usi se poate asigura un confort termic sporit pe durata sezonului rece. In caz contrar se inlesneste patrunderea frigului in celelalte spatii ale unei locuinte, lucru care nu se rasfrange doar asupra confortului termic, ci si asupra facturii de incalzire.

Decor simplist si plin de lumina

Iti spuneam, la inceputul articolului, ca apartamentul pe care ti-l prezint astazi nu este unul spectaculos si nu am exagerat cu nimic. M-a atras insa tocmai prin simplitatea amenajarii, prin faptul ca este dotat cu strictul necesar: mobilier minimalist care ocupa foarte putin spatiu, culori deschise si luminoase si accesorii unicat, in stil rustic, care se impletesc armonios cu elementele moderne langa care au fost asezate.

Cel mai mult insa mi-au placut politele plutitoare montate intr-un colt din living. Acestea sunt confectionate din niste scanduri din lemn cu aspect brutal, invechit. Mi se pare ca ar fi aratat la fel de spectaculos si daca ar fi fost lasate goale, fara toate acele bibelouri, cd-uri, viniluri si carti asezate frumos din loc in loc.

Un dezavantaj sau elementul care imi displace

La finalul galeriei foto de mai jos poti vedea schitele apartamentului din care se poate citi foarte clar felul in care acesta este compartimentat. N-am gasit nicaieri informatii despre felul in care arata aceasta locuinta inainte sa incapa pe mainile designerului Monica Pla. Mi-ar fi placut sa stiu daca si inainte bucataria ocupa acelasi spatiu lipsit de ferestre, pentru ca, sincera sa fiu, consider ca aceasta pozitie a bucatariei este una nefericit aleasa: cum sa gatesti intr-o incapere fara ferestre, unde dispare mirosul de mancare?

In opinia mea, acesta este singurul si marele dezavantaj al acestui apartament din Barcelona. Si cred ca simpla mutare a bucatariei in coltul din dreapta al livingului ar fi rezolvat aceasta problema. Iar pentru a pastra si locul de luat masa intr-un spatiu comun, as fi ales desfiintarea peretelui care separa in acest moment bucataria de living si as fi asezat masa si cele 4 scaune in zona lipsita de ferestre. In acest fel, bucataria s-ar fi aflat la intersectia livingului si diningului si ar fi beneficiat de lumina naturala si o buna aerisire.

Terasa de pe acoperis – un colt de rai cu acces direct

Nu este prima terasa amenajata pe acoperisul unui bloc, dar este una dintre putinele vazute de mine la care se poate ajunge direct din apartament. Ma gandesc ca daca proprietarii si-ar fi dorit ar fi putut chiar sa inchida terasa sau macar o parte din ea pentru a amenaja acolo un al doilea dormitor si inca o baie, dar probabil ca cele doua camere pe care le au in acest moment le sunt de ajuns. Si trebuie sa recunosc ca si mie mi-ar fi fost greu sa renunt la minunatia asta de terasa de 25 metri patrati dincolo de marginile careia se desfasoara o priveliste superba a orasului, dar si o buna bucata de mare, marginita de orizont. Frumos loc in care sa-ti incepi si sa-ti inchei fiecare zi, nu crezi?

Sursa foto: MiCasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *