Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Regula triunghiului din bucatarie pe intelesul tuturor

1-triunghi de lucru in bucataria modernaDespre amenajarea ergonomica a bucatariei pentru eficientizarea timpului petrecut in aceasta incapere ai auzit cu siguranta pana acum. Dar stii ca amenajarea ergonomica a acestui spatiu presupune in primul rand respectarea regulii triunghiului de lucru?


Triunghiul de lucru este un concept descoperit in perioada anilor ’40 ai secolului trecut, la Scoala de Arhitectura a Universitatii din Illinois, SUA, si se refera la plasarea strategica a celor mai importante 3 elemente ale unei bucatarii: plita de gatit, frigiderul si chiuveta. Desi au trecut mai bine de 70 de ani de atunci, iata ca aceasta regula este respectata in continuare de catre toti designerii – desi nu este obligatoriu – semn clar ca aceasta descoperire este intr-adevar utila si actuala chiar si astazi, indiferent de felul in care au evoluat tendintele din domeniul amenajarilor interioare.

Cum arata acest triunghi de lucru?

Regula despre care vorbim spune ca cele trei zone principale ale bucatariei – umeda (chiuveta, masina de spalat vase), fierbinte (plita) si rece (frigiderul) – reprezinta cate un varf al triunghiului de lucru. Suma lungimii laturilor acestuia poate sa oscileze in functie de suprafata incaperii, dar in varianta ideala ar trebui sa se incadreze intre 4 si aproximativ 8 metri liniari. Tot in varianta ideala o latura a triunghiului nu trebuie sa fie mai scurta de 1,2 metri si nici mai lunga de 2,7 metri. Prin respectarea acestor principii se obtine eficientizarea traficului din bucatarie, iar procesul de preparare a mancarii se simplifica simtitor, in opinia arhitectilor, designerilor si specialistilor in amenajari interioare.

Triunghiul de lucru si variantele de configurare a mobilierului de bucatarie

Si pentru ca mobilierul de bucatarie difera in functie de forma si dimensiunea incaperii pentru care este proiectat, difera si forma triughiului de lucru, precum si lungimea laturilor acestuia. Configurarea in care cele trei elemente cheie pot fi asezate cel mai corect si cel mai simplu conform regulilor triunghiului este cea a mobilierului pe colt sau in forma literei L. Desigur ca nu mai putin eficiente sunt si garniturile desfasurate pe 3 laturi sau in forma literei U. In oricare dintre aceste doua variante de configurare cele 3 zone principale pot fi distribuite uniform, la distante egale una de cealalta, asa cum poti vedea in imaginile de mai jos. Deloc dificila este schitarea triunghiului si in bucatariile cu mobilierul desfasurat pe doua laturi paralele, in acest context unul dintre varfurile triunghiului aflandu-se pe una dintre laturile garniturii, iar celelalte doua fiind dispuse pe latura opusa.

In schimb, in cazul bucatariilor cu garnituri liniare, dispuse de-a lungul unui singur perete, regula triunghiului este, adesea, imposibil de aplicat, singura optiune ramasa fiind cea in care cele trei zone de interes sunt asezate la distanta una de cealalta, pastrandu-se un spatiu cat mai generos intre zona rece si cea calda. Poate tocmai de aceea este bine ca, indiferent de suprafata incaperii, sa se opteze pentru un mobilier pe colt, daca integrarea unei garnituri cu desfasurare pe trei laturi este imposibila.

O solutie in cazul garniturilor liniare este montarea frigiderului sau a combinei frigorifice pe peretele opus, fapt ce va facilita respectarea regulii triunghiului de lucru. Citeste si: Unde montam frigiderul in bucatarie. Ghid practic. Iar o varianta de compromis care implica si niste modificari mai substantiale ale decorului, dar care nu poate fi aplicata in bucatariile mici, ci doar in cele medii si mari sau in cele amenajate in plan deschis, este montarea unei insule de bucatarie fata in fata cu dulapurile asezate in linie dreapta. O astfel de insula permite pozitionarea chiuvetei sau plitei vizavi de blatul de lucru, ducand astfel la configurarea triunghiului, asa cum prevede regula inventata de catre arhitecti in urma cu mai bine de 70 de ani.

Alte aspecte de care e bine sa tii cont in configurarea mobilierului de bucatarie

Daca vrei sa ai o bucatarie cu adevarat comoda, frumoasa si functionala e bine sa mai ai in vedere si alte aspecte inainte de a stabili cu exactitate configuratia viitorului mobilier. Iata care sunt acestea:

– Chiuveta trebuie sa fie incadrata in ambele parti de portiuni de blat de lucru care sa masoare nu mai putin de 61 cm intr-o parte si nu mai putin de 47 cm in cealalta. Ideal insa ar fi ca in imediata apropiere a chiuvetei sa se proiecteze o portiune de blat de lucru de cel putin 90 cm, utila pentru pregatirea produselor in vederea prepararii mancarii.

– Si plita trebuie sa fie marginita de portiuni de 30-38 cm in ambele parti.

– Corpurile inalte de mobilier (cele in care sunt integrate cuptorul sau combina frigorifica sau cele cu functie de camara) trebuie pozitionate in extremitatile garniturii de bucatarie si nicidecum la mijlocul acesteia.

Sursa foto: Cromly

3 răspunsuri la “Regula triunghiului din bucatarie pe intelesul tuturor”

Da, multa lume alege montarea chiuvetei la limita blatului atat din lipsa de spatiu, cat mai ales din cauza pozitiei instalatiei de apa a blocului si nu e nicio tragedie, cata vreme se pastreaza distanta optima intre principalele zone de interes ale bucatariei. Ne bucuram ca ati gasit utile informatiile din articol 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *