Categorii
Intrebari de la cititori

Cum se calculeaza panta de scurgere pentru canalizare?

Buna ziua. M-ar interesa cum calculez panta de scurgere pentru canalizare la casa. Diametrul tevii este de 110 iar distanta pana la caminul de racordare la reteaua principala este de aproximativ 30 m.


Intrebare de la Florin, pe adresa redactiei: Cum se calculeaza panta de scurgere pentru canalizare?

29 de răspunsuri la “Cum se calculeaza panta de scurgere pentru canalizare?”

Salut, panta optimă este 2 la mie. 2 mm la 1000 mm, in cazul tau 60mm la cei 30m
Daca o faci prea mare, grosierul se depune!

Dupa toate normativele de proiectare panta unei canalizari este in functie de distanta de la cel mai indepartat punct al canalizarii (baie, bucatarie) si colector (fosa septica sau canalizare centralizata stradala). Panta optima este intre 1.5 si 3 % ( 1 cm la 100 cm). Se stie ca la o panta mai mica viteza apei in canalizare este mai mica si la o lungime mai mare a canalizarii exista riscul ca materia solida sa nu se poata deplasa odata cu apa si sa se infunde la un moment dat. Atentie !!.Conducta de canalizare trebuie sa fie mai sus de colector si pentru siguranta (daca este canalizare stradala) la iesirea din casa intr-un camin vizitabil se monteaza un dispozitiv cu clapeta antirefulare (sa nu iti vina la o infundare a canalizarii stradale toata mizeria in casa), mai ales daca ai baie, bucatarie la subsol sau demisol.In speta de fata panta canalizarii este suficienta de 2%.

Salut, nu înțeleg cum adică „la o înclinare mai mare grosierul se depune” când este logic ca cu cât țeava de scurgere este mai aproape de verticala cu atât posibilitatea de blocare a grosierului este mai mică .

Iata aici un normativ: proiectare-constructii. ro/2016/02/pante-normale-si-minime-canalizare/

La diametrul conductei de 100 mm panta este de 1.2 – 2 %

Tiberiu a gresit cu 2 la mie ! E vorba de 2 la suta, adica de 10 ori mai mare !

S-ar putea sa ai dreptate Adrian deși gravitația ar trebui să fie mai mare pentru grosier și ar trebui să curgă cel puțin la fel de repede ca și apa care îl duce totuși cred că atâta timp cât grosierul plutește este suficientă și o pantă de 2%.

Toma,
Ai dreptate , gravitatia lucreaza pentru grosier. Nu uita totusi de frecarea „grosierului” de conducta si de pierderile de sarcina pe intraga lungime a conductei. Cantitatea de apa care transporta „grosierul” este destul de mica , cca 7-8 litri de apa , si trece pe linga grosier tocmai datorita fracarii, acesta raminind in urma in apropierea punctului de colectare ( canalizare centralizata sau fosa septica). Deci, cu cit panta este mai mare (2-3 %) cu atit mai mult ai certitudinea ca nu ti se infunda canalizarea. CORECT?

tiberiule bineinteles ca gresesti este 2% , deci la lungimea de 30m , diferenta de nivel calculata va fi de 60 CENTIMETRI !!!

Buna ziua

Dle Dusan nu este 2-3% ci 1,5-2% panta la gros.110(folositi aceleasi procente, dar de preferat executati o canalizare de 125, pentru ca diferenta financiara nu reprezinta aproape nimic) , iar colegii mei de mai sus nu spun ca este neaparat sa executati un camin de colectare la aproximativ jumatate(15 m in cazul dumneavoastra), pentru ca orice canalizare ce depaseste 20 ml are nevoie de acest camin)

Mult respect si spor la treaba!

Panta se stabileste in functie de diametrul tevii folosite. Cu cat creste diametrul tevii scade panta, vedeti link proiectare-constructii. ro/2016/02/pante-normale-si-minime-canalizare/
Eu la o canalizare cu lungimea de 80m teava SN4 315 mm am a vut o diferenta de nivel de 60 cm.

Salutare !Aveți idee, dacă scurgerea mea vine cam la jumătatea peretelui haznalei, voi folosi din hazna doar până la nivelul scurgerii sau lichidul se va ridica peste nivelul scurgerii având în vedere că consumatorii vin de la etajul casei. Sper că m-ați înțeles. Nu as mai sapa la hazna daca ea s-ar umple până la nivelul tavanului depășind țeavă de scurgere. Mulțumesc pt răspuns !

in tabelul de aici „proiectare-constructii. ro/2016/02/pante-normale-si-minime-canalizare/” oare e data panta in grade sau in metri? intreb pentru ca nu scrie unitatea de masura in tabel, scrie doar „panta”.
de exemplu in tabel la apa menajera la teava 100mm este data panta normala de 0.0200

varianta 1) deci 2grade? daca facem tangenta 2grade = 0.035 = cateta opusa / cateta alaturata. rezulta o inclinatie de 35mm la o teava de 1000mm (1 metru).
varianta 2) panta este 0.002metri (20milimetri) inclinatie la teava lungime de 1metru (1000mm). facem inversul tangentei si rezulta unghiul pantei este de 1.15grade.

ma lamureste si pe mine care varianta este corenta sau care este unitatea de masura din tabel la panta?

@Cristi: masura aceea 0.0200 reprezinta procente. Deci 2%. Asta inseamna ca pentru fiecare unitate de lungime (de exemplu 10 m) va trebui sa cobori cu 2% din unitatea de lungime (2% din 10 m = 20cm).

Panta longitudinală a colectorului
(1) Reţea cu curgere gravitaţională:
a) panta egală cu panta străzii, dacă sensul de curgere al apei coincide cu sensul
descendent al străzii dar ≥ 1: DN;
b) panta minimă constructivă se va adopta 1‰ şi ≥ 1: DN;
c) panta minimă pentru asigurarea vitezei de autocurăţire, conform
SR EN752:2008≥ 1: DN;
d) panta maximă care realizează viteza maximă a apei în colector se va stabili pentru
fiecare DN şi tip de material;
(2) Reţea cu curgere sub vacuum:
a) panta poate avea valori constructive după poziţia colectorului sub presiune; negativă
sau pozitivă;
b) panta tuburilor între două lifturi consecutive la reţelele vacuumate are valori de 0,002;
c) tuburile de canalizare vor fi realizate din PEID-polietilenă de înaltă densitate, PEpolietilenă cu sticlă, cu diametre cuprinse între 90 – 200 mm cu îmbinare etanşă.

Bai gogilor, ce aberati acolo cu gravitatia ?
Gravitatia se manifesta la fel pentru orice pentru ca este constanta. Daca arunci de la etaj o bila de cauciuc si una de metal vor ateriza in acelasi timp daca ignoram fortele de frecare cu aerul.

In cazul scurgerilor, apa nu intamplina rezistenta, dar materialele groase vor avea forte de frecare ce le vor face sa se deplasese mai greu.

Mai treceti pe la scoala chiar daca au desfiintat-o capigtalistii.

Pentru Generatia pro(sti). Nu inteleg ce vrei sa spui!!!. Cel ca a intrebat in prima faza, vrea niste solutii practice , la nivel de om care vrea sa faca o treaba oarecare, fara sa aiba studii superioare de specialitate. Daca intri in teoria de hidraulica teoretica , pierzi din start. Citeste , daca ai timp , teorie de curgere in regim liber a fluidelor de regretatul prof. Simon Hincu (l-am avut ca profesor in studiile mele de nivel superior). In rest , sa aud numai de bine.

Toți vorbesc de pantă 2% ( = 2cm / 1m ). Înțeleg că dacă înclinarea e mai mare, atunci apa se scurge deasupra și „aluviunile” rămân, dar la înclinarea optimă apa le împinge. Totuși nu înțeleg de ce coturile și ramificațiile între o țeavă înclinată și una verticală se fabrică la 87°, dacă înclinarea recomandată ar fi 3°, în procente ar fi 4.716, dublul lui 2%.

Hristos a Inviat!
exista printre dvs cineva avizat (autorizat, firma) care ar putea oferta o retea de canalizare rezidentiala pentru o eventuala lucrare executata in sectorul 3? Multumesc moreinffo@gmail.com

Reglementare 2005 – Reglementare tehnica „Ghid de proiectare, executie si exploatare a lucrarilor de alimentare cu apa si canalizare in mediul rural”, indicativ GP 106-04

Conform cu Reglementare 2005 – Reglementare tehnica „Ghid de proiectare, executie si exploatare a lucrarilor de alimentare cu apa si canalizare in mediul rural”, indicativ GP 106-04:

Panta radierului canalului de racord va fi de minimum 1% (recomandabil intre 1 si 4%).

Panta depinde de diametru si calitatea tevii. Un 2% este ok. Daca nu aveti posibilitate pentru diametru 160 mm panta minima 0,8. Nu va faceti griji de panta maxima, sa fie mai mica de 15%, greu de atins. Pentru lungimi de 1-2 m se admite si mai mult.

Buna ziua, am o necunoscuta si eu! o canalizare pe distanta de 30 m cu teava de 125, iar diferenta de nivel este destul de mare, 1 m aproximativ, deci ar trebui sa sap in partea superioara destul de mult (si nu prea e posibil) ca sa cobor capatul in asa fel in cat sa aiba o panta optima 1,5 – 2%. Intrebearea mea este: pentru a atenua din diferenta, este ok sa fac la jumate distanta o cadere / treapta de 50 60 cm, folosind coturi de 90 grade ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *