Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Cum se calculeaza panta de scurgere pentru canalizare?


Buna ziua. M-ar interesa cum calculez panta de scurgere pentru canalizare la casa. Diametrul tevii este de 110 iar distanta pana la caminul de racordare la reteaua principala este de aproximativ 30 m.


Intrebare de la Florin, pe adresa redactiei: Cum se calculeaza panta de scurgere pentru canalizare?

Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:

Autor |

Comentarii

tiberiu in ianuarie 17th, 2016

Salut, panta optimă este 2%!
Daca o faci prea mare, grosierul se depune!

tiberiu in ianuarie 17th, 2016

Salut, panta optimă este 2 la mie. 2 mm la 1000 mm, in cazul tau 60mm la cei 30m
Daca o faci prea mare, grosierul se depune!

MAISTRU STRUCTURI MARIAN=IASI in ianuarie 17th, 2016

2% din metrul liniar

Eugen in ianuarie 17th, 2016

Dupa toate normativele de proiectare panta unei canalizari este in functie de distanta de la cel mai indepartat punct al canalizarii (baie, bucatarie) si colector (fosa septica sau canalizare centralizata stradala). Panta optima este intre 1.5 si 3 % ( 1 cm la 100 cm). Se stie ca la o panta mai mica viteza apei in canalizare este mai mica si la o lungime mai mare a canalizarii exista riscul ca materia solida sa nu se poata deplasa odata cu apa si sa se infunde la un moment dat. Atentie !!.Conducta de canalizare trebuie sa fie mai sus de colector si pentru siguranta (daca este canalizare stradala) la iesirea din casa intr-un camin vizitabil se monteaza un dispozitiv cu clapeta antirefulare (sa nu iti vina la o infundare a canalizarii stradale toata mizeria in casa), mai ales daca ai baie, bucatarie la subsol sau demisol.In speta de fata panta canalizarii este suficienta de 2%.

Toma in august 29th, 2016

Salut, nu înțeleg cum adică „la o înclinare mai mare grosierul se depune” când este logic ca cu cât țeava de scurgere este mai aproape de verticala cu atât posibilitatea de blocare a grosierului este mai mică .

Adrian in septembrie 15th, 2016

Toma e gresit ce zici tu : daca panta este prea mare apa nu mai împinge materiile fecale .

ATrica in septembrie 15th, 2016

Iata aici un normativ: proiectare-constructii. ro/2016/02/pante-normale-si-minime-canalizare/

La diametrul conductei de 100 mm panta este de 1.2 – 2 %

Tiberiu a gresit cu 2 la mie ! E vorba de 2 la suta, adica de 10 ori mai mare !

Toma in septembrie 15th, 2016

S-ar putea sa ai dreptate Adrian deși gravitația ar trebui să fie mai mare pentru grosier și ar trebui să curgă cel puțin la fel de repede ca și apa care îl duce totuși cred că atâta timp cât grosierul plutește este suficientă și o pantă de 2%.

Eugen in septembrie 16th, 2016

Toma,
Ai dreptate , gravitatia lucreaza pentru grosier. Nu uita totusi de frecarea „grosierului” de conducta si de pierderile de sarcina pe intraga lungime a conductei. Cantitatea de apa care transporta „grosierul” este destul de mica , cca 7-8 litri de apa , si trece pe linga grosier tocmai datorita fracarii, acesta raminind in urma in apropierea punctului de colectare ( canalizare centralizata sau fosa septica). Deci, cu cit panta este mai mare (2-3 %) cu atit mai mult ai certitudinea ca nu ti se infunda canalizarea. CORECT?

nelu in ianuarie 20th, 2017

tiberiule bineinteles ca gresesti este 2% , deci la lungimea de 30m , diferenta de nivel calculata va fi de 60 CENTIMETRI !!!

Dusan in martie 29th, 2017

Dar la o țeava de 160 mm tot 2-3 % este panta ? va mulțumesc anticipat

ccc in martie 29th, 2017

Buna ziua

Dle Dusan nu este 2-3% ci 1,5-2% panta la gros.110(folositi aceleasi procente, dar de preferat executati o canalizare de 125, pentru ca diferenta financiara nu reprezinta aproape nimic) , iar colegii mei de mai sus nu spun ca este neaparat sa executati un camin de colectare la aproximativ jumatate(15 m in cazul dumneavoastra), pentru ca orice canalizare ce depaseste 20 ml are nevoie de acest camin)

Mult respect si spor la treaba!

Dusan in mai 14th, 2017

Va multumesc pentru sfat ! o seara placuta

suhoi in iunie 16th, 2017

Panta se stabileste in functie de diametrul tevii folosite. Cu cat creste diametrul tevii scade panta, vedeti link proiectare-constructii. ro/2016/02/pante-normale-si-minime-canalizare/
Eu la o canalizare cu lungimea de 80m teava SN4 315 mm am a vut o diferenta de nivel de 60 cm.

Stefan in iunie 23rd, 2017

Salutare !Aveți idee, dacă scurgerea mea vine cam la jumătatea peretelui haznalei, voi folosi din hazna doar până la nivelul scurgerii sau lichidul se va ridica peste nivelul scurgerii având în vedere că consumatorii vin de la etajul casei. Sper că m-ați înțeles. Nu as mai sapa la hazna daca ea s-ar umple până la nivelul tavanului depășind țeavă de scurgere. Mulțumesc pt răspuns !

Mihai in iulie 7th, 2017

Panta corecta este de 6mm pe metru liniar

Cristi in iulie 22nd, 2017

in tabelul de aici „proiectare-constructii. ro/2016/02/pante-normale-si-minime-canalizare/” oare e data panta in grade sau in metri? intreb pentru ca nu scrie unitatea de masura in tabel, scrie doar „panta”.
de exemplu in tabel la apa menajera la teava 100mm este data panta normala de 0.0200

varianta 1) deci 2grade? daca facem tangenta 2grade = 0.035 = cateta opusa / cateta alaturata. rezulta o inclinatie de 35mm la o teava de 1000mm (1 metru).
varianta 2) panta este 0.002metri (20milimetri) inclinatie la teava lungime de 1metru (1000mm). facem inversul tangentei si rezulta unghiul pantei este de 1.15grade.

ma lamureste si pe mine care varianta este corenta sau care este unitatea de masura din tabel la panta?

Robert in septembrie 6th, 2017

@Cristi: masura aceea 0.0200 reprezinta procente. Deci 2%. Asta inseamna ca pentru fiecare unitate de lungime (de exemplu 10 m) va trebui sa cobori cu 2% din unitatea de lungime (2% din 10 m = 20cm).

puiu in septembrie 20th, 2018

daca panta la canalizare este cum zice ti voi 2/100,la o lungime de 100 km,foram 2000 m la colector?

dorian in decembrie 17th, 2018

Panta longitudinală a colectorului
(1) Reţea cu curgere gravitaţională:
a) panta egală cu panta străzii, dacă sensul de curgere al apei coincide cu sensul
descendent al străzii dar ≥ 1: DN;
b) panta minimă constructivă se va adopta 1‰ şi ≥ 1: DN;
c) panta minimă pentru asigurarea vitezei de autocurăţire, conform
SR EN752:2008≥ 1: DN;
d) panta maximă care realizează viteza maximă a apei în colector se va stabili pentru
fiecare DN şi tip de material;
(2) Reţea cu curgere sub vacuum:
a) panta poate avea valori constructive după poziţia colectorului sub presiune; negativă
sau pozitivă;
b) panta tuburilor între două lifturi consecutive la reţelele vacuumate are valori de 0,002;
c) tuburile de canalizare vor fi realizate din PEID-polietilenă de înaltă densitate, PEpolietilenă cu sticlă, cu diametre cuprinse între 90 – 200 mm cu îmbinare etanşă.

GeneratiaPro(sti) in ianuarie 30th, 2019

Bai gogilor, ce aberati acolo cu gravitatia ?
Gravitatia se manifesta la fel pentru orice pentru ca este constanta. Daca arunci de la etaj o bila de cauciuc si una de metal vor ateriza in acelasi timp daca ignoram fortele de frecare cu aerul.

In cazul scurgerilor, apa nu intamplina rezistenta, dar materialele groase vor avea forte de frecare ce le vor face sa se deplasese mai greu.

Mai treceti pe la scoala chiar daca au desfiintat-o capigtalistii.

Eugen in ianuarie 30th, 2019

Pentru Generatia pro(sti). Nu inteleg ce vrei sa spui!!!. Cel ca a intrebat in prima faza, vrea niste solutii practice , la nivel de om care vrea sa faca o treaba oarecare, fara sa aiba studii superioare de specialitate. Daca intri in teoria de hidraulica teoretica , pierzi din start. Citeste , daca ai timp , teorie de curgere in regim liber a fluidelor de regretatul prof. Simon Hincu (l-am avut ca profesor in studiile mele de nivel superior). In rest , sa aud numai de bine.

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Bifeaza casuta de mai sus daca vrei sa fii anuntat pe email cand apar raspunsuri la aceasta discutie si apoi apasa butonul "Trimite comentariul"

Regulament privind comentariile.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii