Categorii
Intrebari de la cititori

Este indicat sa fac un tavan dupa cum urmeaza? Pasi corecti

Este indicat sa fac un tavan dupa cum urmeaza? Scandura de 2,5 cm, grinzi de 15/15 cm cu izolatie intre ele din polistiren sau vata minerala, folie, structuta metaliuca (U-deuri – C-deuri) OSB, polistiren extrudat, adeziv, plasa, adeziv si finisaj cu tinci. Va multumesc.


Intrebare de la Costi, pe adresa redactiei: Este indicat sa fac un tavan dupa cum urmeaza? Pasi corecti.

3 răspunsuri la “Este indicat sa fac un tavan dupa cum urmeaza? Pasi corecti”

Dacă pui grinzile și între ele polistiren pe deasupra de polistiren e bine sa-i faci o sapă de 3-4cm.Restul e perfect

După materialele pe care intenționezi sa le folosești am dedus ca e vorba despre tavan și podea, adevărat? Sau tavan și „placa”, altfel Nu-mi explic patrati de 15×15…
La tavan e simplu: tije suspendate de patrati prinse cu holtzsuruburi 6/8×70/80, apoi cleme de ancorare tija/profil, apoi profil CD 60 pe longitudinala, apoi profile CD pe transversala prinse de longitudinala cu călăreți. Stratul transversal se fixează in pereți cu ajutorul profilului UD perimetral. Apoi montezi rigips de 95 mm. Dacă e deschiderea mare a spațiului, montezi CD transversal din 40 în 40 cm, altfel, din 60 în 60. Sau, în centrul camerei din 40 în 40 apoi spre extremități, din 60 în 60 cm.
Mai departe, podeaua. Ea va avea rolul de a susține viitorul tavan și viitoarea greutate din pod sau camera de la etaj. Pai, în primul rand, sunt de părere ca folosești eronat patratii de 15×15. Nu din punct de vedere tehnic ci dpv economic. O grinda de 15×15 are rezistenta în secțiune egala cu dulapul de 5×15 dacă îl așezi în „picioare”. Numai ca 15×15 este egal cu 3x5x15. Din laterala nu o sa ai solicitări asa ca indicat este sa montezi 5×15. Referitor la distanta de montaj, va trebui sa ai în vedere doua aspecte:
1. Va trebui sa le așezi în asa fel încât sa ai de ce sa prinzi tijele tavanului din rigips.
2. Trebuie sa prevezi încărcarea viitoare a podelei.
Dacă la tavan te am sfătuit sa plasezi Cd din 40 în 40 în centru, obligatoriu la podea, în aceeași zona, va trebui sa amplasezi dulap de 5×15 din 40 în 40 pentru a avea susținerea tavanului. În plus, dacă te uiți la obiceiurile noastre, nimeni nu pune în mijlocul camerei nimic. Fie ca e pod sau camera, omul e tentat sa așeze lângă perete lucrurile de care n are sau are nevoie. Fie ca vorbim de un sac cu ceapa sau dulap ori pat sau aspirator îl vei așeza lângă perete, corect?
Ei bine, lucrurile acestea va trebui sa le prevezi și sa Realizezi podeaua rezistenta. Astfel, vei avea parte de o baza solida.
Spor la calcule și la multi ani!

A, am uitat. Nu folosi OSB la tavan, nu are absolut nici un rost. Evita la prinderea podelei 5/15 ori 15/15 sa folosești „negrese” au rezistenta la forfecare mica, nu se „îndoaie” cu alte cuvinte. Folosește profile de colt cu holtzsuruburi Fisher 6×50 speciale pentru asa ceva. Nu le vei găsi la absolut nici un magazin de profil din România. Sunt disponibile pe internet la reprezentanta. Alternativ poți folosi sisteme de prindere de la hilti.
Spor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *