Categorii
Intrebari de la cititori

Este obligatoriu responsabil tehnic cu executia in mediul rural?

Este obligatoriu sa angajez RTE (responsabil tehnic cu executia) in mediul rural, la o constructie in regie proprie?


Intrebare de la Cristytm, pe adresa redactiei: Este obligatoriu responsabil tehnic cu executia in mediul rural?

17 răspunsuri la “Este obligatoriu responsabil tehnic cu executia in mediul rural?”

Responsabilul tehnic cu executia (RTE ) este angajatul unei firme de constructii. Daca faceti casa in regie proprie nu are rost intrebarea. Ceea ce trebuie sa va angajati este ,in schimb, un Diriginte de santier care este obligatoriu chiar si in mediul rural.

La casele doar Parter din mediul rural, nu este nevoie de Verificator de proiecte. RTE-ul nu are nici o legatura. Citeste Legea 10/1995 cu modificarile ulterioare (177/2015).

Cristytm a incurcat putin denumirile nefiind din bransa, Diriginte de Santier cu RTE , dar nu-i bai il lamurim domnule Relu. A vrut sa intrebe de primul caz (Diriginte de santier) din ce mi-am dat eu seama , iar eu l-am lamurit destul de clar. NU.

S-au dat deja tot felul de raspunsuri insa as adauga ca, in cazul meu lucrurile au fost mai simple. Inainte de expirarea autorizatiei, m-am prezenta la Biroul de Urbanism din Primarie. O comisie a efectuat receptia (3 reprezentanti ai primariei + beneficiarul au si semnat un proces verbal de o pagina – respectarea Autorizatiei de Construire), s-a platit o taxa recalculata la zi (fata de 0,1% din valoarea constructiei platit la emiterea AC) si apoi s-au depus acest documente pentru inscrierea pe rol (trecerea constructiei la impozitare)

Nu s-a pus problema dirigintelui, RTE, … sau alte lucruri de gen, casa fiind situata la oras si avand subsol, parter si etaj.

Nu sunt caz unic in zona mea dar sfatul meu este sa te interesezi la cei care au cosntruit recent in localitate si, desigur, la biroul de urbanism din primarie.

Daca este vorba de Diriginte de santier , acesta este necesar si in cazul constructiilor doar parter chiar daca sunt situate in mediul rural. Dirigintele de santier semneaza Procesul verbal de receptie la terminarea lucrarii, fara de care casa respectiva nu poate fii pusa pe rol la Primarie. Fara semnatura acestuia cei din Primarie nu fac Receptia casei.

Corect domnule Relu , neavand legatura cu mediul rural si cu noile norme introduse anul trecut la completarea legii ,le-am zapacit si eu putin .

Legal am observat si eu ca nu se poate (in litera legii), dar cum legile sunt facute sa fie incalcate , se petrec fel de fel de chestii de la un oras la altul . Totul tine acum de birocratia zonei. Daca vrea sa te incurce , te incurca , daca ii place de tine cum „i-ai servit” , te servesc si ei la randul lor cu o parafa.Oricum sunt primarii care inca nici nu cunosc normele de aplicare a legii , cum nu cunosc nici acum la inceput de an impunerea impozitarii (in cazul pers. juridice cu sediu sau punct de lucru la adresa). E tara lu’ PAPURA VODA , cu legi peste legi, norme peste norme , aparute asa peste noapte.

Dar nu ati mentionat cand ati facut inchiderea lucrarii. Inainte de 31.08.2016 sau dupa aparitia noii legi.

Si, cumva, printre cei trei de la Primarie nu era si un Diriginte de santier ? S-ar putea sa ai stampila lui pe acel PV. Daca nu, atunci cei din Primarie au incalcat legea, sau nu ati semnat Procesul verbal la terminarea lucrarilor. Nu stiu, dar legea este aceeasi in toata tara.

Legea banului , hai domnul Relu unde ati trait pana astazi? Va dau eu sute de ex. de ilegalitati in constructii (multe dintre acestea poate ca ;e cunoasteti si dumneavoastra). Deci ce Lege? Lasati-o incolo de lege ,ca nu e buna de nimic . De fapt e buna, sa te incurce mai mult , ca birocratia statului nu te va descurca si deslusi niciodata. Doar te va taxa si atat.

Daca am inceput constructia cu 1 an inainte de modificarea legii ( la momentul prelungirii autorizatiei de constructie aveam casa ridicata si finisata pana la 80% )mai este nevoie de intocmirea proceselor verbale de catre dirigintele de santier pentru receptia lucrarii ? Mentionez faptul ca am realizat contructia in regie proprie.

Pentru o constructie in mediul rural doar parter in regie proprie am depus actele la ISC lina aceasta: Martie 2017 pentru incepere lucrari constructie. Mi-au pus parafa, mi-au dat numar de inregistrare si dupa am aflat ca l-au sunat pe diriginte ca.. nu am acel responsabil tehnic cu executia. RTE.
Din cate am studiat RTE este angajatul firmei de constructii, dirigintele este al beneficiarului. In cazul meu eu sunt amandoi..
Au dreptul sa imi ceara acel RTE dupa ce mi-au pus parafa de incepere?
Multumesc

Nu stiu daca bietul om a inteles ce vreti voi sa spuneti.Din cate se pare nici voi nu prea stiti.
Constructiile parter de la sate, si sate apartinatoare oraselor, nu sunt supuse controlului verificatorilor de proiecte.Lucrarile vor avea proiect de executie intocmit de proiectant autorizat,sunt supuse autorizarii si sunt anuntate la ISC.Verificarea executiei se face de beneficiar prin diriginte, si de executant, care trebuie sa fie firma, prin RTE. Se repeta obsesiv ca lucrarile se executa in regie proprie.Conform legilor asa ceva nu este posibil pentru simplu fapt ca, trebuie sa ai personalul cu care executi lucrarea angajat, iar lucrarile sa le executi cu acte (carte tehnica a constructiei) confirmate de diriginte si RTE.

Domnule Vali au tot dreptul, intrucat dumneavoastra ati depus la ISC numai anuntul, nu si programul de control care ar fi trebuit semnat de RTE, altfel nu va faceau inregistrarea. In mod normal ar fi trebuit sa fi primit confirmarea si acceptul lor. Constatand lipsa RTE-ului sau a dirigintelui, ISC-ul poate cere expertizarea constructiei
Amenzi ce se percep:
-neangajare diriginte 10000lei.
-lipsa RTE, sistare lucrare,expertizare si aceeasi amenda pentru executant daca exista contract, sau pentru beneficiar daca contractul nu exista,
-lucru cu oameni la negru (chiar si pentru rude) 10000 pentru fiecare persoana prinsa la munca fara angajare, platibila de cel care ar fi trebuit sa faca angajarea(beneficiar sau executant)se aplica de ITM.
De retinut ca fara cartea constructiei nu se poate face receptia si nici instrainarea, sa nu mai vorbim de garantia lucrarilor, de neintelegerile intre beneficiar si executant, de eventuale reclamatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *