Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Incredibila aceasta casa mica, cu 3 niveluri si suprafata totala de 37 mp

1-casa ingusta inalta si compacta de 37 mp si 3 etaje

Daca ti se pare ca 37 metri patrati sunt putini pentru desfasurarea unui singur nivel al unei case, imagineaza-ti cum ar fi sa distribui aceasta mica suprafata pe 3 niveluri: demisol, parter si mansarda.


Crezi ca acest lucru nu este posibil? Ei bine, casa pe care o poti vedea mai jos te va contrazice si te va convinge ca un arhitect ingenios poate face minuni chiar si pe terenuri extrem de mici, iar o locuinta poate fi confortabila si frumoasa, chiar daca nu masoara nici 40 metri patrati. In total!

Extindere ingenioasa a unui garaj

Chiar daca micuta casa din povestea de astazi dispune de o bucatarie, o baie, un living si un dormitor – la fel ca un apartament obisnuit cu doua camere – fapt ce ar face-o potrivita pentru o persoana sau chiar o familie tanara, trebuie spus ca a fost construita in scopul de a fi inchiriata turistilor dornici sa viziteze orasul american Asheville, din Carolina de Nord. Inrezarind oportunitatea unei mici afaceri de familie, proprietarii lotului de teren pe care se afla casuta minuscula au decis sa renunte la garajul pe care il aveau, pentru a-l transforma intr-o locuinta de vacanta care sa-i ajute sa-si sporeasca veniturile lunare.

3 pe 4,5 metri, atat masura garajul din curtea casei si la aceasta suprafata au decis sa se limiteze proprietarii – mai ales ca terenul nu le permitea sa depaseasca perimetrul acestuia – cautand un proiect cu desfasurare pe verticala. Si imediat ce l-au gasit s-au si apucat de treaba, iar constructia finalizata nu mai aduce deloc cu un garaj, ci mai curand cu o casuta de poveste.

Si totusi, cum distribui 37 metri patrati pe 3 niveluri?

Desigur ca suprafata fiecaruia dintre cele trei niveluri ale casutei de vacanta difera de celelalte si ca, asa cum probabil ai intuit deja, mansarda este cel mai putin spatios dintre ele. Accesul in casa se face direct la nivelul intermediar – un parter inalt – in care au fost amenajate o baie mica (cu wc si tus turcesc, lavoarul fiind amplasat intr-o nisa, imediat langa usa de intrare) si camera de zi care are mai curand aspect de hol, singurele piese de mobilier din decor fiind doua fotolii si o masuta de cafea. De aici, din inima ineditei locuinte, se face acesul spre celelalte doua niveluri: pentru a ajunge in dormitor trebuie urcata o scara interioara din lemn, iar o alta scara – circulara si metalica, de aceasta data – duce spre demisolul inalt, unde a fost amenajata bucataria. De fapt, fiind vorba despre un teren in panta, ceea ce pare a fi demisol atunci cand privesti casa dinspre curtea interioara, este un parter in buna regula, atunci cand o privesti dinspre strada, pe unde se facea accesul in fostul garaj. Prin urmare, nu doar camera de zi, ci si bucataria are iesire afara, ba chiar direct in strada, prin intermediul usilor de garaj, pe care proprietarii au decis sa le pastreze.

E drept ca toate cele 3 arii de interes distribuite pe 3 etaje distincte sunt departe de a fi generoase, dar pentru ca au fost amenajate cu multa grija si atentie la detalii, fiecare dintre spatii este placut si confortabil. Iar faptul ca sunt extrem de mici (cel putin pe gustul unora), ei bine, acest lucru le confera o intimitate aparte, fapt ce nu cred sa le deranjeze pe tinerele cupluri de turisti care inchiriaza micuta casuta de vacanta din Asheville.

Decor in negru, alb si bleu cu tenta gri

Daca m-ar fi intrebat cineva ce paleta cromatica sa aleaga pentru finisarea si decorarea unei locuinte de doar 37 metri patrati, i-as fi raspuns, fara sa stau pe ganduri, sa aleaga alb, ivoire, crem si orice alta nuanta deschisa, in vederea obtinerii iluziei de marire vizuala a spatiului. Iata insa ca proprietarii acestei casute (incurajati fiind, probabil, si de arhitecti) n-au ezitat sa aduca in decor negrul si chiar in cantitati impresionate, sub forma dusumelei din lemn masiv cu care a fost placata pardoseala tuturor celor 3 niveluri. Chiar daca pardoselile in culori inchise sunt potrivite mai degraba pentru amenajarea spatiilor ample, ma vad nevoita sa recunosc ca nu-mi displace cum arata interiorul acestei case :).

Negrul a fost contrabalansat cu cateva portiuni albe, reprezentate de tavane, tamplarie, usi de interior, plinta (afla De ce imi plac usile de interior si plintele albe, balustrada scarii interioare din lemn si cateva dintre piesele de mobilier din dotarea casei. Peretii au fost zugraviti intr-o nuanta de bleu cenusiu care ar fi aratat destul de apasator, daca micuta casa n-ar fi fost inzestrata cu atat de multe ferestre care asigura o excelenta iluminare a interiorului.

Nu spun ca aceasta casa este potrivita pentru traiul de zi cu zi – desi nu vad de ce ar avea nevoie de mai mult o persoana singura sau un cuplu tanar – insa cred ca este ideala in calitate de casa de vacanta. Asa ca daca esti in cautarea unui proiect compact pe care sa-l folosesti pentru ridicarea unei case de vacanta la munte, la mare sau undeva la tara, te poti inspira din imaginile de mai jos 🙂

Sursa foto: AirBnB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *