Categorii
Intrebari de la cititori

Rog sfaturi in privinta amenajarii unei bucatarii

Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu niste sfaturi in privinta amenajarii unei bucatarii. V-am trimis o schita, in care la numarul 15 este reprezentata bucataria. Are lungime 3.16m / latime 2.42m. Dupa masuratorile mele 3145 mm are lungime. Intre grinzi are 2950 mm. Intre usa si grinda 80 cm. Intre calorifer si grinda 60 cm. Dupa usa am combina frigorifica, iar in stanga geamului se afla centrala termica. V-am trimis si o simulare facuta la cineva, cam ce zic ei ca ar merge. Ceea ce e diferit in comparatie cu ce as vrea eu. Si anume:


Doresc sa beneficiez si de blat, ca zona de lucu, dar totodata sa am si distanta intre plita pe gaz si peretele care nu are faianta. Distanta intre plita si chiuveta. As vrea cuptorul la nivelul blatului sa fie pozitionat, ceea ce ar insemna sa imi ia din suprafata de lucru. As vrea pentru viitor sa pastrez un spatiu jos si pentru masina de spalat vase. Mi-ar placea si un corp joly inalt aproximativ 1.70 m si lat 40 cm. As putea face cumva sa arate bine si sa pot lua si masa in acea bucatarie? Eventual o masa plianta? Va multumesc.

Intrebare de la Oanna, pe adresa redactiei: Rog sfaturi in privinta amenajarii unei bucatarii

2 răspunsuri la “Rog sfaturi in privinta amenajarii unei bucatarii”

Buna, Oanna!

Intrebarea ta mi-a amintit de povestea „Fata saracului cea isteata” scrisa de Petre Ispirescu, in care boierul, pentru a o pune la incercare, ii porunci fetei saracului sa se prezinte la el „nici imbracata, nici dezbracata, nici calare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe langa drum” :)))

Una peste alta, parerea mea este ca n-o sa-ti fie usor sa obtii bucataria la care visezi decat daca vei fi dispusa sa faci anumite concesii. Iata, de pilda, dorinta ta de a pune distanta intre plita si peretele fara faianta, pastrand totodata un blat de lucru cat mai generos, dar si distanta intre plita si chiuveta. Cum o vad pusa in practica? Placand peretele din dreapta geamului cu faianta, pentru a-l face mai usor de curatat. Recomand sa aplici faianta de la nivelul celei montate deja pe peretele lung si pana jos, pentru ca aceasta zona va fi mai expusa la murdarire (acest perete nefiind ascuns in spatele dulapurilor) si trebuie sa te asiguri ca o vei proteja ca la carte. Apoi, recomand montarea plitei in colt, fara sa lasi loc pentru proiectarea unui dulap, asa cum vad in propunerea din schita atasata, prelungind in acest fel cat mai mult suprafata blatului de lucru.

Soldatul sau corpul jolly, cum ii spui tu, ar trebui amplasat in extremitatea opusa plitei, ca sa nu incarce vizual decorul si il poti face chiar mai inalt de 170 cm, adica pana la inaltimea dulapurilor suspendate. De asemenea, poti muta chiuveta in imediata apropiere a dulapului inalt, tot pentru a obtine o suprafata de lucru cat mai neintrerupta, iar in partea inferioara a corpului jolly sa pastrezi golul despre care vorbeai, pentru a incorpora pe viitor o masina de spalat vase. Daca vei alinia soldatul de inaltimea corpurilor suspendate, vei obtine destul spatiu de depozitare chiar si cu o masina de spalat vase integrata in partea interioara. Insa daca acest loc nu ti se pare potrivit pentru maisna de spalat vase, o poti monta in alta parte sub blat, insa nu uita sa-i rezervi un loc cat mai apropiat de canalizare si sursa de alimentare cu apa.

Uitasem de locul de luat masa. Cred ca spatiulcu care vei ramane dupa proiectarea garniturii de mobilier iti permite amenajarea unui loc de luat masa de dimensiuni rezonabile. Nu cred ca este cazul sa te gandesti la o masa plianta, consider ca ai destul loc pentru o masa fixa, dreptunghiulara, pe care o poti aseza atat de-a lungul, cat si de-a latul, pe peretele opus mobilierului de bucatarie. Iata exemplul unei bucatarii de 8 mp in care s-a gasit loc pentru o masa si 4 scaune: https://www.casadex.ro/2015/08/exemplu-de-amenajare-in-stil-scandinav-a-unei-bucatarii-de-8-mp/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *