Categorii
Gradina

5 arbusti ornamentali pentru o gradina frumoasa

arbusti ornamentali de gradina

O gradina cu flori este frumoasa, dar o gradina cu flori si cu arbusti ornamentali este o gradina deosebit de frumoasa. Liliacul cu flori parfumate, Forsythia, arbustul de aur, Hibiscus cu flori violete, Calin (bulgarele de zapada), Iasomia (lamaita) cu inflorire bogata sunt numai 5 dintre arbustii care nu trebuie sa-ti lipseasca din gradina.


Liliacul

Liliacul infloreste in mai, iunie iar florile lui, simple sau batute, in forma de ciorchine, pot fi albe sau colorate in zeci de nuante de la lila la mov inchis. Parfumul este imbatator. Frumusetea arbustului precum si mediul climatic de la noi fac din liliac una dintre cele mai raspandite plante decorative din gradinile noastre. Putem influenta in bine coloritul florilor de liliac si dezvoltarea arbustului, prin imbogatirea solului cu ingrasaminte minerale ce au in componenta mangan si borax. Din cand in cand vom afana solul, de regula dupa ploaie. Odata florile ofilite vor fi taiate, nu numai din motive estetice ci si pentru ca formarea semintelor va influenta negativ inflorirea viitoare.

Forsythia

Forsythia este arbustul ornamental despre care putem spune ca infloreste inainte de a inverzi. Datorita multimii de flori galbene, nu i se mai vad frunzele. Dupa o iarna lunga cu natura amortita si vegetatia cenusie, forsythia va fi prima izbucnire spectaculoasa de culoare in gradina. Este unul dintre primii arbusti care infloresc primavara, acesta fiind motivul pentru care este atat de prezent in gradini si parcuri. Ii sunt suficiente cateva ore de soare pe zi si este un arbust rezistent in orice fel de sol. I se aplica o tundere usoara dupa ce trece perioada de inflorire, iar pe timpul iernii se curata de ramurile uscate, se mai raresc ramurile, dar fara sa ne atingem de lastarii noi care se vor umple de flori in primavara urmatoare.

Hibiscus

Hibiscus este un arbust cu flori albe, rosii sau mov deschis ce infloresc din iunie pana in septembrie. Florile sunt mari, singulare si seamana putin cu florile trandafirului japonez. Prefera zonele insorite, rezista la seceta, creste in orice fel de sol, dar va avea o inflorire mai spectaculoasa in solurile fertile. Poate atinge inaltimi de 3-4 metri. Pentru a i se da o forma placuta coroanei si pentru a i se spori inflorirea poate fi tuns primavara.

Calinul, viburnum sau bulgarele de zapada

Viburnum este au arbust ornamental care se umple de flori albe grupate in forma de bile cam cat mingea de tenis de camp, de unde ii vine si numele de bulgare de zapada. Infloreste pe timpul lunilor mai si iunie. Se descurca bine si in locuri semiumbroase, dar prefera locurile insorite. Un atu in plus al calinului este ca aduce o pata de culoare in gradina; pe timpul toamnei frunzele lui mari se coloreaza in rosu.

Iasomia

Iasomia, cunoscuta in multe zone sub numele de lamaita este un arbust foarte raspandit in gradini pentru ca este rezistent la frig si are o crestere rapida. Florile de culoare alb-galbuie sunt puternic si placut mirositoare. Perioada de inflorire este iunie-iulie.

Un răspuns la “5 arbusti ornamentali pentru o gradina frumoasa”

Bună am nevoie de amenajare o grădină de 20 m pe 30 m,mă puteți ajută cu o ofertă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *