Categorii
Intrebari de la cititori

Fantana in beci – se lasa pamantul in jurul ei

Salut! Parintii mei locuiesc intr-o casa de caramida mai veche construita de tatal meu. Au si o fantana de apa in beci sub una din camere pe care au folosit-o pana acum 2 ani. Pamantul de sub casa este nisipos si a inceput sa se lase in jurul fantanii si sa se incline casa ca si cum s-ar forma o groapa sub fundatie. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. As aprecia daca mi-ati spune la cine sa apelez pentru a veni sa vada ce se poate face. Multumesc!


Intrebare de la Alexandra, pe adresa redactiei: Fantana in beci – se lasa pamantul in jurul ei.

2 răspunsuri la “Fantana in beci – se lasa pamantul in jurul ei”

Problema este destul de delicata. Tehnic vorbind prin accesul apei in put prin folosire intensiva se afluiaza si nisipul din freatic , putul se colmateaza si daca si daca stratul freatic este la mica adincime se produce fenomenul de tasare a pamintului mai ales ca este nisipos . Singura solutie , dupa parerea mea, ca sa se opreasca si inclinarea casei este abandonarea putului respectiv, astuparea acestuia cu argila(pamint galben) si gasirea altei surse de alimentare cu apa (saparea altui put mai departe de casa). Si un sfat daca imi permiti: intereseaza-te la un geolog (sau la AN Apele Romane din judetul unde ai casa )la ce adincime este al doilea strat freatic in zona respectiva si cu toate ca investitia pentru un nou put este mai mare calitatea apei este superioara (sigur nu sint probleme cu nitratii si nitritii) , se foreaza cu Dn 160 mm si se tubeaza cu teava de Dn 150 de . Nu vei avea probleme cu apa in perioadele secetoase chiar daca pare ciudat la acel diametru mic al tubulaturii.

AM AVUT FANTANA IN PIVNITA,nu o mai folosim de freo trei ani insa au aparit gropi in jurul casei incusiuv sub fundatia casei care se inclina pe zi ce trece.Nu inteleg ce se intampla.Sunt desperata.Se mai poate salva casa?Va rog sa ma ajutati cu un sfast.Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *