Categorii
Gradina

Lucrarile de pe langa casa, in martie – curtea si gradina

lucrari in curtea si gradina casei luna martie


Lucrarile pe care le facem in martie pe langa casa au bataie lunga, adica pana la sfarsitul toamnei. Fie ca avem o mica livada, o gradina de legume sau numai o minuscula gradina de plante decorative, flori sau arbusti ornamentali, toate au nevoie de ajutor pentru a iesi cu bine din iarna, perioada lor de repaus.

Livada cu pomi din curtea casei

Daca aveti livada e timpul sa tundeti pomii. Stiu ca va doriti pomi cu coroane bogate, dar daca nu vor fi tunsi, pomii nu vor avea un rod bogat si nici de buna calitate. Vom tunde ramurile subtiri cu crestere rapida pe verticala; aceste ramuri consuma multa hrana si dau fructe putine. Dupa tundere este de dorit ca pomii fructiferi sa fie tratati cu insecticide impotriva daunatorilor. Un tratament eficace, folosit de bunicii nostri, este si varuitul tulpinilor.

Tot acum ne putem extinde livada, e timpul potrivit pentru plantarea pomilor fructiferi.
Multora dintre noi ne place sa avem in curte o bolta sau cativa butuci de vita de vie. Si in acest caz apare necesitatea tunderilor. Teoretic se va elimina prin tundere un procent de 50-60 % din tufa de vita de vie; coardele noi, carceii, iar coardele mai vechi se vor taia dupa al doilea sau al treilea mugur.

Pregatirea gradinii de legume

In urma dorintei de a consuma legume proaspete si crescute natural, poate ai rezervat un colt din curte unei mici gradini de legume. Poti planta acum salata si poti pregati rasadnite cu rosii, ardei, varza, conopida sau mazare.

Pentru o curte frumos inflorita

Gradina de plante decorative necesita ceva timp in plus in luna martie, deoarece da startul la plantarea florilor si a arbustilor ornamentali. Acum se pregateste solul, se sapa, se grebleaza, se niveleaza si se fertilizeaza. Tot acum se vor planta florile de primavara, dar si florile care vor inflori mai tarziu, in timpul verii.

Daca va doriti in gradina arbusti ornamentali si nu i-ati plantat in toamna, acum e momentul sa va procurati puietii si sa treceti la treaba. Daca ei exista deja sa stiti ca au nevoie de tundere ca si pomii fructiferi. Se vor curata ramurile uscate sau distruse de vremea aspra a iernii si se va da forma dorita coroanelor.

Si sa nu uitam trandafirii! Daca nu le-am fertilizat solul in toamna trecuta cu gunoi de grajd, il putem fertiliza in primavara, dar dupa prima inflorire, cu ingrasaminte chimice. Pentru intinerire si pentru o viata mai indelungata au nevoie si trandafirii de tundere. In prima faza, la inceputul lunii martie vom tunde jumatate dintre ramuri, lasand 3 ochi de baza, iar restul ramurilor le vom tunde dupa prima perioada de inflorire.

Sursa foto: Do it yourself

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *