Categorii
Gradina

Marul – boli si tratamente

mar plin cu fructe pom fructifer

O livada de meri arata superb; atat primavara, in perioada de inflorire a pomilor, cat si toamna cand ei sunt plini de rod. In plus, pe langa faptul ca merele au importante calitati nutritive si terapeutice, nu necesita conditii speciale de pastrare peste iarna. Pentru un rod bogat merii au nevoie de ingrijire si tratamente, deoarece si ei pot suferi de diverse boli. Cel mai des intalnite sunt rapanul si fainarea marului.


Rapanul merilor

Rapanul se caracterizeaza prin aparitia de pete cenusii provocate de o ciuperca, pete care pot cuprinde intregul pom: ramuri tinere, frunze, flori, fructe. In timp aceste pete se inchid la culoare, isi maresc suprafata, distrug tesuturile, permitand si intrarea si dezvoltarea altor daunatori. Fructele cad, iar cele ramase nu vor fi de calitate. Distrugerea acestei ciuperci se face cu fungicide antiventurice, insecticide cu continut de cupru.

Fainarea marului – identificarea si tratarea bolii

Fainarea marului apare in general primavara si are aspect de panza albicioasa care acopera frunze, flori, fructe, panza ce se ingalbeneste in timp si duce la uscarea si caderea partilor atacate. Aceasta boala se trateaza cu fungicide antioidice, insecticide pe baza de sulf.

Variatiile de temperatura si factorii de mediu

Factorii de mediu pot si ele influenta bolile si respectiv tratamentele aplicate merilor. In zonele de deal marul se simte mai bine, posibil fiind sa nu aiba nevoie de nici un tratament, pe cand in zonele de campie tratamentele sunt absolut necesare. Variatiile de temperatura si umiditate fata de cele normale pot fi sursa de imbolnaviri care sa necesite tratamente mai serioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *