Categorii
Intrebari de la cititori

Merita o centrala in condensatie? Normele europene ne obliga?

Buna ziua! Sunt in procesul de renovare al unui apartament cu 3 camere, de 70 m2, aflat la etajul 4 din 4 al unui bloc din prefabricate de beton. Apartamentul este situat spre sud-vest, este izolat exterior cu polistiren de 10 cm, tavanul la interior vata de sticla de 50 mm cu folie aluminiu si rigips. Acoperisul este din azbest. In momentul de fata doresc sa instalez centrala termica si sunt nehotarat: conventionala sau in condensatie. Am achizitionat deja radiatoare Ferroli din otel dupa cum urmeaza: sufragerie 18 m2 – 22k 600/1600, bucatarie 12 m2 22k 600/1400, dormitor mic 11 m2 22k 600/100, dormitor mare 14 m2 22k 600/1200, baie cca 5 m2 22k 600/500, hol cca 10 m2 22k 600/600.
Se merita invetitia intr-o centrala pe condensatie? Vor face fata radiatoarele la un regim 50/30 grade? Sunt obligat dupa normele europene sa instalez centrala in condensare? Va multumesc anticipat!


Intrebare de la Catalin, pe adresa redactiei: Merita o centrala in condensatie? Normele europene ne obliga?

6 răspunsuri la “Merita o centrala in condensatie? Normele europene ne obliga?”

Salutare Catalin!
O ct cu condensare pentru a fi cu adevarat rentabila trebuie sa lucreze cu temperaturi mici ale agentului termic maxim 45 gr c pe retur.Deasemenea
la o ct prin condensare trebuiesc calorifere de joasa temperatura precum:Jaga Low-H2O,Kermi Therm-X2.Daca nu se respecta aceste cerinte ct nu v-a functiona prin condensare,si se v-a comporta ca o ct conventionala.Spor

Cataline normativele vor fi obligatorii din 2017 dar eu zic sa ti faci griji pentru acoperisul din AZBEST care e cancerigen si extrem de periculos .Asta ar trebui sa fie prima ta grija !

buna seara
la suprafata dumitale cu ce radiatoare ai achizitionat nu se merita o condensatie, tragi cu tunul dupa vrabii, mai bine cumpara una conventionala dar buna vaillant de ex si te vei putea incalzi cu temperaturi pe tur de 55G si nu uita termostatul de ambient foarte important sa nu uit daca instalatia o face un instalator nu un cioban vopsit vei avea o medie de aprox 250lei/luna costuri cu incalzirea si apa calda pe sezon de iarna

Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

Eu vreau sa montez centrala conventionala. Nu ma incanta asa mult acea economie de gaz reala de circa 10% aferenta centralei in condensatie. Eu sunt interesat de cum ma vor afecta noile reglementari europene din 2017. Ma vor afecta intr-un mod negativ pentru ca nu am centrala in condensatie ? Auzisem de o eventuala taxa de cos pentru cei cu centrale conventionale.
In legatura cu acoperisul din azbest, in circa 2 ani il voi schimba. Blocul este cu terasa hidroizolata, acoperisul fiind realizat ca masura de siguranta de vechiul proprietar.
Ce parer aveti de centrala Immergas Eolo Star 3E 24 ?

Multumesc inca o data.

buna ziua
-taxa de cos daca va aparea,va fi din cauza foamei de bani a guvernului din romanica
-din experienta mea centralele italiene au o fiabilitate mai scazuta in raport cu cele nemtesti
-immergas este o firma de top dar nu la centralele vindute in est
-normele europene nu ne impun pe moment nimic doar ca s-a interzis productia de centrale turbo si se mai vind cele care mai sint pe stoc cind se termina vrei nu vrei iei o condensatie,eu am un vaillant de 15 ani si ma gindesc sa-mi cumpar unul sa am rezerva pe cind va crapa,
-daca vi se pare scump un vaillant,atunci decit immergas mai bine motan cu 2 schimbatoare

Directivele Europene sunt deja in vigoare din 26 septembrie, anul trecut, dar cred ca inca se mai pot gasi in anumite locuri centrale conventionale pe gaz si care se mai pot monta; o centrala in condensatie insa, produce caldura nu doar prin simpla ardere a gazelor, ci si prin condensarea vaporilor de apa rezultati in urma acestui proces. Centralele termice in condensatie sunt putin mai scumpe, dar mult mai eficiente din punct de vedere energetic si acest lucru se va regasi in facturi. Diferenta de pret dintre cele doua poate fi amortizata in aproximativ 3 ani. O centrala termica eficienta si care se gaseste la un pret atractiv este Viessmann Vitodens 050, de 24 kw in cazul dumneavoastra. Ar fi bine sa cereti sfatul unui specialist si sa va dimensionati corect instalatia pentru a putea functiona in condensatie, cu un randament bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *