Categorii
Intrebari de la cititori

Nu scap de mucegai cu nicio solutie – cladire izolata cu polistiren

Am nevoie de un sfat pentru a scapa de mucegaiul din birou. Cladirea este din caramida, a fost izolata anul trecut la exterior cu polistiren de 10 cm si a fost reparat acoperisul. Pe peretele de nord apare iarna mucegai, chiar si pe tavan au aparut niste pete anul acesta. Am folosit de mai multe ori Savo si am sters peretii cu o solutie din apa, otet si bicarbonat de sodiu. Inutil. Mi s-a sugerat sa razuiesc peretii pana la tencuiala, sa splic rigips, glet si o vopsea speciala antimucegai sau sa imbrac si la interior peretii cu polistiren. Tamplaria este de termopan, am cateva flori in birou si dimineata, cand intru, se simte umezeala. Am pus un vas cu apa pe fereastra si o caramida de sare de Himalaya pe birou sa mai absoarba umiditatea, dar nu ajuta. Ce ma sfatuiti sa fac?


Intrebare de la Roxana, pe adresa redactiei: Nu scap de mucegai cu nicio solutie – cladire izolata cu polistiren.

5 răspunsuri la “Nu scap de mucegai cu nicio solutie – cladire izolata cu polistiren”

Buna Roxana!

Sfaturile mele sunt urmatoarele:In primul rand sa dispara florile,sa aerisesti zilnic cel putin 30 de minute,sa vopsesti peretii cu o vopsea bio respirabila,sa faci tot posibilul sa ai aceeasi temperatura in interior,sa ascunzi pe sub birou un sac de carbuni dinaia pentru jar pusi intr-un ghiveci.Spor

Toate aceste noutăți: izolația cu polistiren, geamuri termopan și, poate , parchet laminat, nu sunt sănătoase. Nu numai pereții„ suferă” apărând mucegaiul, ci și omul. Se va vedea în timp. O soluție este aerisirea, de trei ori pe zi câte 15-20 de minute, flori cât mai puține sau deloc.

buna seara
am mai scris pe aici care ar fi definitia condensului care apare atunci cind caldura din incapere nu este suficienta ca sa absoarba toata umiditatea,gasiti sursa umiditatii si reduceti-o, mariti temperatura din incapere,montati in timplaria geamului dispozitive pasive de aerisire de la aerecco care se vor deschide cind umiditatea e mare

1. Scapati de flori.

Multe flori decorative, desi placute ochiului, nu sunt doar o sursa de umiditate si, in consecinta, de mucegai in incapere, ci pot fi si puternic alergenice, lucru pe care am fost si eu surprinsa sa-l aflu, ca majoritatea florilor de casa, mai putin cele aromate (busuioc, cimbru, levantica, s.a. din aceeasi categorie) multe sint alergenice.

click.ro/news/ai-plante-decorative-casa-uite-care-sunt-cele-mai-toxice

2. Schimbati geamurile cu un termopan triplu, care asigura o mai mica diferenta de transfer de temperatura intre cea interioara si exterioara, incat geamurile nu vor ,,plange” niciodata, chiar ca afara sint -30 de grade iar in casa +30. (recomand firma Prestarea, care ofera si garantie atat la montaj, in caz de montaj necorespunzator, se lasa geamul, bate vantul la tocuri, etc. cat si la calitatea termopanelor – avem de 2-3 ani in casa si sint de o calitate ce n-am vazut in alta parte, fara a fi deloc subiectiva)

3. Aerisiti zilnic (e sanatos si chiar productiv si pentru dvs. sa lucrati in mediu cu aer curat, in plus aerul curat de si incalzeste mai repede iarna, de exemplu, dupa ce aerisiti, decat un mediu imbacsit de CO2 si alte mirosuri)

4. Cumparati dezumidificator sau purificator de aer, care poate avea si functia de a dezumidifica. (atentie: performanta aparatului depinde de marimea camerei si de schimbarea periodica a filtrelor; daca aveti aparat de aer conditionat, ar fi bine si la acesta sa schimbati sau sa spalati filtrele, macar o data pe luna)

5. In ultima instanta, urmati sfatul primit initial, de a razui tencuiala pana la caramida si a o reface folosind materiale anti-mucegai, care totodata sa permita peretelui sa respire. Nu recomand izolarea pe interior cu polistiren. (se poate forma mucegai intre polistiren si perete, si chiar daca tencuiti, peretii vor fi niste pereti imbibati de ciuperci, care vor gasi fisuri imperceptibile ochiului liber de a patrunde in atmosfera si riscati sa va imbolnaviti si mai tare, sa faceti vreun astm, desi aparent peretii nu vor parea cu probleme – va spun din experienta proprie, chiar daca unii meseriasi ar putea sa ma contrazica. Cand am dat jos polistirenul pus pe interior, cu ocazia unei renovari in apartamentul parintilor, ne-am speriat!!)

Va doresc multa sanatate si success!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *