Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Orhideea – o floare tropicala in decorul casei noastre

orhidee mov inflorita planta decorativa de interior

Orhideea est o planta de apartament cu tije inalte pe care sunt dispuse flori ireal de frumoase, de o mare diversitate si forme, culori si combinatii de culori, cu durata lunga de inflorire, uneori chiar cateva luni.


Pana nu demult orhideea era rar intalnita in casele noastre, fiind considerata o floare scumpa, greu de ingrijit si apanaj al familiilor bogate. Acum, oferta din magazine este atat de mare, incat cu greu putem trece pe langa orhidee fara sa luam macar una acasa.

Secretele ingrijirii orhideelor

Stiati ca orhideea de apartament provine dintr-o specie care traieste in scorburile copacilor din zona tropicala? Acolo sunt cele mai multe genuri de orhidee, dar ele s-au adaptat in multe zone din lume formand o familie de peste 20000 de specii.
Orhideea nu este greu de ingrijit, dar e nevoie sa-i respectam cateva pretentii pe care le are aceasta floare exotica, numita pe drept regina florilor.

– In primul rand trebuie sa stim ca ghiveciul ales pentru orhidee trebuie sa fie un ghiveci transparent, gaurit serios la baza pentru a nu retine apa. Solul in care traieste aceasta floare nu este un pamant obisnuit de flori, ci este un amestec de scoarta de copac, nisip, carbune, amestec ce se gaseste gata preparat in magazine. Eu va sfatuiesc sa lasati planta in ghiveciul in care ati achizitionat-o din magazin. Transplantarea nu este necesara la multe dintre speciile de orhidee, dar la intervale de 2 ani se poate muta intr-un ghiveci mai mare. Momentul va fi ales in perioada cand orhideea nu este inflorita, in prima jumatate a anului. Inainte de a fi mutata i se vor spala usor radacinile cu apa calduta.

– Orhideea are nevoie de lumina. Daca frunzele devin verde inchis la culoare inseamna ca floarea nu are destula lumina, caz in care nu va mai inflori. Frunzele unei plante sanatoase sunt de culoare verde deschis. Cel mai bun plasament al ghivecelor cu orhidee este pe pervazul ferestrei unde sa aiba lumina suficienta, dar soarele sa o vada, eventual, numai dimineata. Razele puternice ale soarelui de la amiaza ii pot produce arsuri.

– Cat priveste nevoia de apa trebuie sa stim ca orhideea udata in exces va muri. Recomandat este sa o udam la o saptamana. Unii specialisti recomanda scufundarea ghiveciului intr-un vas cu apa pentru 15-20 de minute. In felul acesta orhideea isi extrage necesarul de apa, dupa care ghiveciul va fi lasat sa se scurga; nu trebuie sa ramana apa in farfuria ghiveciului. Alti specialisti spun ca substratul poate fi udat pana incepe apa sa se scurga prin gaurile ghiveciului, apa care deasemenea se va arunca din farfurie. Eu va spun din experienta ca am ales prima metoda si nu am dat gres. Oricum, ghiveciul fiind transparent se poate observa daca planta are nevoie de apa sau nu. Daca excesul de apa face rau radacinilor ducand la putrezirea lor, la fel de rau le poate face si lipsa apei.
Important este sa folosim apa la temperatura camerei, statuta de 2-3 zile, nu vom folosi apa luata direct de la robinet, nici temperatura scazuta, nici clorul nu-i fac bine.

– Pentru o planta sanatoasa si bogata in flori putem apela si la fertilizare. Exista solutii speciale in magazine pentru fertilizarea orhideelor; respectati instructiunile si veti avea rezultate spectaculoase.

Poti citi si Orhideea, rafinament si delicatete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *