Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

Plante si flori pentru balcon – alegere si ingrijire

petunii si alte flori colorate decor balcon apartamentSe zice ca gradinaritul, ca si alte activitati fizice usoare, te relaxeaza. Eu cred ca e mai mult de atat; fie ca plantezi flori, legume, pomi, aduci viata in jurul tau. Stiu ca nu toti dintre noi se pot rasfata la umbra unui cires inflotit, intr-o gradina cu flori, dar unii dintre noi avem posibilitatea sa ne amenajam balconul ca o mica gradina. Si ce placut va fi sa ne bem cafeaua dimineata, in aer liber, impreuna cu florile noastre.


Cu ce incepem? Cu debarasarea: renuntam la tot ce ni se pare inutil in balcon, lucruri depozitate la repezeala in timpul iernii, sau pur si simplu lucruri vechi de care ne-a fost greu sa ne despartim pana acum. In functie de spatiul disponibil ne putem alege un mobilier simplu si usor, potrivit pentru un moment de relaxare la o cafea, un ceai, un pahar de vin sau pentru lectura unei carti.

O etapa importanta: alegerea plantelor

La alegerea plantelor de balcon trebuie sa tinem cont in primul rand de cerintele lor vis-a-vis de conditiile de mediu; sunt plante care se dezvolta frumos in locuri umbrite si plante care iubesc lumina, soarele si caldura. In al doilea rand, daca preferam plantele cu flori vom tine cont de perioadele de inflorire ale fiecareia.

Plante si flori pentru un balcon umbros

Daca balconul este situat in umbra sau semiumbra recomand primula, begonia, cercelusul, azaleea, feriga etc.

Begoniile tufa sau curgatoare sunt printre cele mai decorative plante de balcon, cu inflorescenta bogata in culori vii. Iubesc lumina, dar nu suporta expunerea directa la soare. Au nevoie sa fie udate de 2-3 ori pe saptamana, sau mai des daca vremea este foarte calda.

Cercelusul, fuchsia, are o perioada lunga de inflorire, prefera umbra si temperaturile mai scazute. Nu va mai inflori la temperaturi mai ridicate de 25 grade. In aceasta situatie il putem muta in interior, la racoare.

Feriga este o planta decorativa, chiar spectaculoasa, fara a face flori. Iubeste umbra si umezeala, va fi udata astfel incat pamantul sa nu fie niciodata uscat, sau chiar stropita cu dusul in zilele foarte calde.

Primula are o perioada relativ scurta de inflorire, dar varietatea de culori si combinatiile acestora la florile aceleiasi plante te vor cuceri.

Azaleea, planta decorativa de top prin frumusetea florilor simple sau batute de diverse culori, are ca perioada principala de inflorire primavara. Ii place solul umed, o vom uda astfel ca pamantul sa nu fie niciodata uscat. Este o floare putin mai pretentioasa; e recomandabil sa ii fertilizam pamantul cu ingrasaminte speciale.

Ce flori alegi daca ai un balcon insorit

Daca balconul este insorit plantele potrivite sunt muscata, petunia, verbena, orhideea.

Orhideea este o planta eleganta cu flori de diverse marimi si culori. Iubeste mult lumina, fara lumina nu infloreste, dar nu suporta sa fie asezata direct in bataia razelor solare. Florile ei pot rezista saptamani de zile. Orhideea se va uda o data pe saptamana prin scufundarea ghiveciului intr-un vas cu apa de temperatura aerului, vas in care o vom lasa 20-30 minute si din care ea isi va extrage cantitatea necesara.

Verbena infloreste incepand cu luna iunie, are inflorescenta bogata si viu colorata. Nu va fi udata in exces existand riscul putrezirii radacinilor.

Petuniile si muscatele sunt, poate cel mai frecvent cultivate flori de balcon. Nu sunt deloc pretentioase si sunt spectaculoase prin bogatia de flori divers colorate.

Ghivecele in care plantam florile din balcon

Recomand ghivecele din pamant, mai sanatoase pentru flori si mai decorative pentru balcon. Muscatele si petuniile vor arata mai bine in jardiniere.

Foarte aspectuoase pot fi suporturile din lemn confectionate pentru pereti, care lasa spatiu de miscare in balcon si unde se pot grupa diverse flori cu perioade diferite de inflorire.

Mai poti citi si Cum alegem plantele si florile pentru balconul de apartament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *