Categorii
Gradina

13 curiozitati despre trandafir – cea mai iubita dintre florile pamantului

bolta de gradina cu trandafiri multicolori

Trandafirul, regele florilor, este deja un simbol, prezent de-a lungul istoriei omenirii in legende, basme, arta, tratate, cataloage etc. Afirmatia ca aceasta ar fi cea mai iubita dintre toate florile pamantului nu este deloc departe de adevar.


Daca si tu indragesti aceasta floare, cu siguranta vei gasi interesante cele 13 curiozitati despre trandafiri:

1. Oamenii de stiinta sustin ca existau trandafiri pe pamant cu 25 milioane de ani in urma si ca originea lor ar fi in zonele de clima temperata si subtropicala din emisfera nordica.

2. Chinezii se pare ca au fost primii care au cultivat trandafirii in gradina, fiind cunoscuta priceperea lor in arta aranjamentelor florale. Confucius descrie inca de pe la anul 500 i.e.n. trandafirii din gradinile palatului imperial.

3. Legendele grecesti spun ca zeita florilor, Chloris, a vrut sa creeze cea mai frumoasa floare de pe pamant din trupul unei nimfe moarte, in dorinta de a-i pastra vie memoria. Alaturi de ea au participat si ceilalti zei si zeite, completand calitatile florii si astfel a luat nastere trandafirul.

4. Tot din legendele grecesti aflam ca Ahile si Hector aveau scutul si coiful impodobite cu trandafiri, convinsi fiind ca acestia ii vor apara in razboaie, dar si ca regele Midas avea in gradina un trandafir cu 60 de petale.

5. Mai tarziu, prin anul 790, Carol cel Mare, considerat de unii istoriografi parintele Europei, a clasat trandafirul, intr-un top 100 al florilor, pe locul 2. Pe primul loc, dupa parerea lui, era crinul.

6. Cultivarea pe scara larga a trandafirului ca planta decorativa a inceput abia dupa anul 1900.

7. Acum se cunosc peste 35000 de soiuri.

8. Trandafirul face parte din familia Rosaceae, din care fac parte si pomi fructiferi (marul, parul ciresul etc), arbusti fructiferi (zmeur, mur, capsun), si unii arbusti ornamentali (scorus de munte).

9. Este incorect sa spunem ca trandafirii au spini. Trandafirii au ghimpi. Ghimpii se formeaza din straturile superficiale ale tulpinii si se pot rupe usor fara a o rani, pe cand spinii sunt frunze modificate care produc ranirea tulpinilor la smulgere.

10. In mod normal trandafirii aveau 5 petale si 5 sepale; cei cunoscuti astazi ca trandafiri de cultura au mult mai multe petale.

11. Macesele nu sunt, asa cum credeati, fructele trandafirului. Fructele sunt de fapt in interiorul macesei si se numesc nucule.

12. 100 grame de macese contin 1-2 grame de vitamina C, pe cand aceeasi cantitate de lamaie sau afine contine 60-100 mg, respectiv 125 mg vitamina C.

13. Calitatile trandafirului au fost apreciate si au avut un rol important de-a lungul timpului in medicina, in industria cosmeticelor, dar si in arta culinara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *