Categorii
Gradina

4 arbusti ornamentali ideali in calitate de gard viu pentru gradina

1-Deutzia arbust ornamental gard viu cu flori alb roz

Cand spunem gard viu ne gandim in primul rand la utilitatea acestuia in gradina: asigurarea intimitatii, marcarea aleilor, protejarea unor aranjamente florale, ascunderea unor zone sau ziduri care nu ne plac etc. Dar, cu putina imaginatie si cu alegeri inspirate, vom face dintr-un simplu gard viu un adevarat element decorativ al gradinii, care ne va incanta privirea prin culoare si forma. Iata cateva sugestii:


Deutzia

Deutzia este un arbust ornamental care poate ajunge la 2 m inaltime, dar caruia putem sa-i dam forma dorita prin tundere. Nu este pretentios in ceea ce priveste solul, este rezistent la ger, la caldura si la seceta, ca urmare se poate cultiva in orice zona a tarii noastre. Cu toate ca iubeste lumina, se descurca bine si in locuri semiumbroase. Florile alb-rozalii, parfumate, sunt punctul lui forte in decorarea gradinii, perioada de varf fiind lunile iunie-iulie.

Plantarea arbustului se face toamna sau primavara, iar inmultirea se face prin butasi.
Tunderea se va aplica dupa ce s-a sfarsit perioada de inflorire.

Cununita

Cununita sau, cum i se mai spune, Floarea miresei sau Spiraea Vanhouttei este un arbust ornamental gen tufa cu ramurile arcuite, care pot atinge lungimi de 2 m daca nu sunt tunse. Este foarte putin pretentios, atat din punct de vedere al solului, al temperaturii cat si al amplasarii in umbra sau lumina. Astfel ca se dezvolta bine si in zonele de deal si in zonele de campie. Florile albe si mici stranse ca intr-un buchetel ne vor parfuma gradina in lunile mai-iunie. Se inmulteste usor prin lastarii care cresc de la radacina.

Citeste si despre cununita cu flori roz aici: De ce sa cultivi cununita (spiraea japonica) in gradina.

Photinia

Photinia, este un arbust ornamental care isi mentine frunzele verzi si lucioase tot timpul anului. Poate atinge inaltimi de 2,5 – 3 m, dar i se poate da forma si marimea dorita prin tundere. Infloreste in lunile aprilie-iunie; florile sunt albe si emana un miros placut. Farmecul lui consta in faptul ca lastarii tineri au frunzele rosii primavara si vara, si visinii toamna, dand, astfel, un plus de culoare gradinii. Se planteaza toamna sau primavara. Photinia este un arbust ceva mai pretentios, in sensul ca are nevoie de un sol fertil si se dezvolta mai bine in zonele insorite decat in zonele umbroase. Si culorile frunzisului vor fi mai vii daca arbustul va fi scaldat abundent de razele soarelui. Nu suporta prea bine nici frigul, la geruri mai mari decat minus 15 grade lastarii tineri pot avea de suferit.

Plantarea se face toamna sau primavara. Tunderea si curatarea de ramuri uscate se face primavara, dar se poate repeta in timpul verii pentru corectari de forma si pentru a grabi aparitia lastarilor noi, colorati.

Fizocarpul rosu Diabolo

Fizocarpul rosu, Diabolo este un arbust ornamental care creste repede, ajungand la 2-3 m, dar, suportand bine tunderile poate fi dirijat cum dorim. Pe de alta parte tunderile regulate duc la o ramificare mai rapida a arbustului. Este spectaculos prin coloritul frunzisului. Frunzele de un rosu inchis cu tenta de mov au nevoie de lumina soarelui pentru a-si pastra aceasta culoare deosebita. In locuri umbroase arbustul isi pierde acest farmec. Se umple de flori in iunie, flori de culoare roz foarte pal, ce dau nastere unui contrast spectaculos cu frunzisul de culoare inchisa.
Prefera solurile argiloase, lumina soarelui si nu suporta apa in exces.

2 răspunsuri la “4 arbusti ornamentali ideali in calitate de gard viu pentru gradina”

Da, intr-adevar, toti arbustii de mai sus sunt foarte frumosi! Mi-ar placea si mie sa-i am in gradina de pe langa casa 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *