Categorii
Gradina

5 flori pentru coltul colorat al gradinii

0-strat de flori colorate decor gradina


Cand iti bei cafeaua dimineata, pe terasa, priveste gradina cu gazon ingrijit si cu palcuri de flori colorate amplasate ici, colo si ai sa realizezi ca iti vor da o stare de bine si energie pentru toata ziua.

Crezi ca o astfel de gradina necesita multa munca si timp? Nu e asa. Alege cateva plante cu perioade de inflorire diferite si vei crea colturi vesele si colorate in gradina, care sa nu necesite pana toamna tarziu decat ingrijiri minore.

Bujorul

Bujorul infloreste in aprilie-mai. Este o planta gen tufa cu frunzis verde pana toamna, decorativa chiar si cand nu este inflorita. Florile sunt mari de culoare alba, roz sau rosie; cele albe si cele roz sunt si placut parfumate. Traieste si infloreste fara probleme in locuri insorite, dar si in semiumbra. Are nevoie de udari periodice in perioada de inflorire. Bulbii de bujor se planteaza primavara. Gropile vor fi facute in asa fel incat bulbii sa fie cu circa 5 cm sub pamant. Inmultirea bujorilor se face prin divizarea tufei, in septembrie, dar numai la plantele care au trecut de varsta de 5 ani. Desparte tufa in asa fel, incat noile plante sa aiba cel putin 4 fire sanatoase de radacina. Dupa plantare atat in cazul plantarii de bulbi, cat si prin divizare se uda serios solul.

Stanjenelul

Stanjenelul (Irisul) infloreste in aprilie-iunie. Aspectul delicat al florilor si faptul ca nu are nevoie de ingrijire speciala fac din aceasta planta una iubita si des intalnita in gradini. Frunzele inguste, lungi si putin arcuite pornesc de la baza ca un buchet, iar florile care apar in varful tijelor sunt colorate intr-o diversitate de nuante de albastru, mov, galben, portocaliu, alb; dar sunt si flori la care aceste culori se combina armonios.

Stanjenelul este si el o planta iubitoare de lumina, dar este suficient ca soarele sa-l vada cateva ore pe zi. Pamantul trebuie sa nu fie udat in exces, dar sa fie umed mai tot timpul.
Inmultirea stanjenelului se face prin rizomi. Toamna sau primavara, dupa ce a trecut frigul, rizomul se taie in mai multe parti care se planteaza direct in gradina. Aceasta operatiune se poate repeta la 3-4 ani.

Margareta

Margareta infloreste in iunie-septembrie. Margaretele sunt flori perene cu petale albe, dese, lungi si subtiri sustinute de un disc galben cat un banut. Se dezvolta bine si infloresc atat la soare cat si la semiumbra. Udarea trebuie facuta cu moderatie, cat sa mentina pamantul reavan.

Margaretele se pot obtine din seminte plantate primavara in rasaduri, care se muta in gradina cand devin plantute. Inmultirea lor se face toamna sau primavara prin divizarea tufelor.

Gladiola

Gladiolele infloresc din vara pana toamna. Sunt plante inalte cu tija dreapta, pe care sunt dispuse florile. Este foarte apreciata pentru florile foarte divers colorate care se mentin perioade lungi. Florile de pe o tija nu infloresc toate in acelasi timp, ceea ce prelungeste perioada de inflorire a unei plante. Frunzele sunt lungi si inguste.

Gladiolele se dezvolta si infloresc frumos in loc insorit. Se uda serios dupa plantarea bulbilor si in rest numai atat cat sa se mentina solul reavan. Inmultirea se face prin plantarea bulbilor primavara.

Floarea soarelui

Floarea-soarelui infloreste vara si rezista pana toamna. Florile sunt dispuse pe o tulpina dreapta cu frunze mari si sunt de culoare galbena. Este o planta frumoasa care nu poate trece neobservata.

Necesita un loc cu mult soare pentru o inflorire spectaculoasa. Nu suporta solul uscat; udarea sistematica, dar moderata este necesara, altfel frunzele sau radacinile plantei vor avea de suferit; frunzele din lipsa apei, radacinile din exces de apa.

Inmultirea se face prin seminte, urmand ca in 3-4 luni sa inceapa perioada de inflorire.

Sursa foto: fleurslisch.fr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *