Categorii
Gradina

Borduri vesele si colorate cu Piciorul cocosului

floare Piciorul cocosului Ranunculus asiaticusPiciorul cocosului, Ranunculus asiaticus, este una dintre cele peste 500 de specii din familia Ranunculaceae. Majoritatea sunt flori perene ce cresc spontan pe camp si in poienile padurilor.


Piciorul cocosului este o specie imbunatatita, pe care merita sa-l cultivati in gradina, pentru aspectul deosebit de frumos dat de culorile vii ale florilor ce seamana cu cele de trandafir. Inaltimea plantelor de 30-40 cm si paleta bogata de culori, alb, rosu, galben, portocaliu, roz, le recomanda a fi foarte potrivite pentru borduri vesele si colorate. Infloresc in mai-iunie.

Plantare si ingrijire Ranunculus asiaticus (Piciorul cocosului)

In aprilie gasiti in magazine material saditor care se poate planta direct in gradina. Trebuie sa stiti ca asiaticus are nevoie de multa lumina, dezvoltandu-se bine chiar si in bataia razelor directe ale soarelui. Pamantul de gradina este bun daca nu retine apa in exces; excesul de apa ar putea duce la putrezirea bulbilor.

O alta varianta ar putea fi plantarea de bulbi de Ranunculus asiaticus. Operatiunea trebuie facuta primavara pana in aprilie. Alegeti bulbi mari si tari si plantati-i dupa ce au fost tinuti cateva ore in apa calduta; in felul acesta veti grabi aparitia lastarilor. Plantarea se face la distante de 20-25 cm unul de celalalt. Pentru o mai buna calitate a florilor puteti fertiliza pamantul cu substante nutritive lichide. Din momentul in care au inceput sa rasara, plantele vor fi udate, in functie de vreme, la 2-3 zile pana la perioada de inflorire, dupa care udarile trebuie sa fie mai rare. Daca frunzele incep sa se ingalbeneasca inseamna ca ati exagerat cu udatul.

Toamna, dupa ce plantele se usuca, bulbii de Piciorul cocosului vor fi scosi din pamant, lasati cateva zile sa se usuce si pastrati peste iarna intr-o incapere racoroasa. Sunt si specii de Ranunculus ai caror bulbi rezista in gradina pe timpul iernii, musuroiti cu paie sau iarba uscata, dar asiaticus este mai sensibil la temperaturi mici.

Inmultirea multora dintre speciile de ranunculus se face prin divizarea tufelor, sau, spontan, prin seminte. La asiaticus inmultirea se face prin bulbi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *