Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Bromelia – floare exotica de apartament

bromelia floare exotica decorativa de apartament


Familia bromeliilor (Bromeliaceae) este o familie vasta de plante tropicale. Multe dintre ele se dezvolta ca si orhideele pe ramurile copacilor, altele, precum ananasul, traiesc direct pe pamant. Unele dintre specii sunt deosebit de decorative, datorita aspectului exotic si colorat si s-au clasat pe primele locuri in preferintele multora dintre noi ca plante ornamentale de apartament.

Printre cele mai cunoscute bromelii sunt Aechmea, Guzmania, Nidularium, ca plante de apartament si ananasul apreciat pentru fructul lui.

Aspect general

Bromeliile sunt plante decorative si in perioadele cand nu au flori. Au frunzele sub forma de cornet care inconjoara tulpina, frunze lungi, tari, de culoare verde-albastruie, cu pete gri-argintii, care se coloreaza spre rosu-portocaliu in varf. Inflorescenta de culoare roz, este formata dintr-o multime de flori mici, inconjurate de bractee (frunzulite mici colorate divers), formand impreuna un element deosebit de decorativ, de care te vei bucura cateva luni de zile.

Ingrijrea bromeliei

Alege un ghiveci lat si nu prea inalt. Foloseste pamant de frunze amestecat cu turba si nisip, sau pamant de flori din comert la care adauga turba in procent de o treime.
Alege un loc pentru amplasarea ghiveciului cu multa lumina. Vara, pe canicula, fereste-o de razele directe ale soarelui; protejata, se va simti bine si pe balcon sau terasa.
Ii place caldura (in limite de 15-30 grade), dar si umiditatea, de aceea din cand in cand e bine sa-i pulverizezi frunzele.

Excesul de apa o omoara; radacinile sunt sensibile si pot putrezi usor. Se uda pamantul cu apa putina, dar se pune apa si in cornetul format de frunze, apa care trebuie improspatata la 1-2 luni. Apa de ploaie ar fi excelenta, dar se poate folosi si apa de la robinet, pastrata 2-3 zile la temperatura camerei.

Inmultirea bromeliei

La sfarsitul perioadei de inflorire bromelia moare, dar nu inainte de a da nastere unor noi plante prin drajonii (lastarii) crescuti la baza tulpinii.

Unele specii, Aechmea sau Vriesea se inmultesc si prin seminte, caz in care e nevoie de mai multa rabdare.

Sursa foto: FlowersPictures

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *