Categorii
Proiecte de case inedite

Constructia unei case din lemn in sistem lego fara cuie – IMAGINI pas cu pas

12-exterior casa mica din lemn construita din popi de lemn imbinati in sistem legoCasele din lemn se numara printre cele mai populare tipuri de constructii din Rusia, unde frigul si iarna zabovesc mai mult decat la noi. Astazi iti voi prezenta toate etapele de constructie a unei case din popi de lemn imbinati in sistem lego, adica fara cuie.


Casa a carei constructie poate fi vazuta in imaginile de mai jos masoara o suprafata totala de 96 mp, cate 48 de mp pe fiecare dintre cele doua niveluri si a fost ridicata in doua luni, undeva in Rusia. Modul de imbinare in sistem lego al popilor din lemn a fost cel care m-a convins sa ti-o prezint intr-un articol.

Piloni metalici pe post de fundatie

Acest tip de constructie poate fi ridicata pe o fundatie clasica, turnata, dar fiind usoara poate fi sustinuta si de un numar de stalpi / piloni metalici sau din beton, fixati in sol dedesubtul peretilor portanti ai casei. In cazul de fata au fost folositi 30 de stalpi metalici, dupa cum se poate vedea intr-una dintre schitele ilustrate mai jos. Primul rand de popi a fost fixat de stalpii de sustinere, iar apoi a inceput imbinarea porpriu-zisa a popilor din lemn cu grosimea de 150 x 150 mm.

Imbinare in sistem lego ce nu necesita folosirea cuielor

Popii din care a fost construita aceasta casuta au fost pregatiti inainte de livrare: pe doua dintre cele patru fete au fost sapate niste santuri / crestaturi (nuc si feder) care permit imbinarea usoara a acestora, iar celelalte doua sunt perfect slefuite. Sistemul de imbinare – lamba si uluc – prin suprapunerea succesiva a popilor din lemn bine uscati, prelucrati pe toate cele patru fete, este asemanator imbinarii pieselor din binecunoscutul joc lego. Peretii imbinati astfel sunt foarte usor de finisat dupa incheierea constructiei, oferind o suprafata perfect neteda si plana. Iar daca se doreste amenajarea unui interior rustic, peretii pot fi pastrati asa cum sunt: in nuanta natur a lemnului.

Acest sistem de constructie nu este unul nou pentru Romania, pe vremuri fiind utilizat in ridicarea caselor din zonele de munte de la noi. In tara noastra acest tip de constructie poarta denumirea de „casa chertata” si, din fericire, a revenit in atentia publicului larg in ultimii ani.

Constructie cu ziduri autoportante ce respira

Zidurile obtinute prin imbinarea succesiva a grinzilor din lemn sunt structuri autoportante. Iar pentru a imbina perfect grinzile in colturile constructiei acestea sunt supuse unui procedeu de chertare ce se realizeaza fie manual de dulgheri cu experienta, fie cu ajutorul unui utilaj special. Chertarea poate fi realizata astfel incat imbinarea popilor din care este construita casa sa fie in forma de „coada de randunica” (cum este si cea utilizata in constructia casei din imaginile de mai jos) – o imbinare traditionala in multe dintre zonele tarii noastre, sau in forma de cruce, varianta ce poate fi aplicata atat in cazul peretilor simpli, cat si in cazul peretilor dubli.

O casa chertata poate avea un singur nivel, dar poate sustine la fel de bine si o structura desfasurata pe doua niveluri. Anumiti arhitecti sustin ca prin utilizarea unor grinzi mai groase / solide se poate ridica chiar si o constructie formata din parter, etaj si o mica mansarda.

Sursa foto: Stroy Master

2 răspunsuri la “Constructia unei case din lemn in sistem lego fara cuie – IMAGINI pas cu pas”

As avea mai mule lucruri de spus.
1. Casele din lemn se preteaza la o clima unde variatia de temperatura si umiditatea nu este asa mare ca in Romania. Asta e parerea mea. In Romania dupa 2-3 ani incep sa apara crapaturi pe la imbinari, scara sa scartaiela cea mai mica atingere, lemnul sa se incovoaie, sa lucreze si nu in ultimul rand sa putrezesca datorita condensului ce apare de la respiratie, gatit, spalat.
2. Oricat de frumoasa e o casa din lemn, lemnul nu mai e un asa bun izolator termic comparativ cu materialele existente acum. O casa neizolata are pierderi de caldura f.mari si automat costuri mari de intretinere.
3. Dimensiunile casei prezentate sunt ridicol de mici. Un living si bucatarie de 22m2? Adica cat o sufragerie de apartament dinainte de ’89. Unde mai e livingul si unde mai e bucataria. Iar bucatarie deschisa, cand calesti niste ceapa sau prajesti chiftele este ultimul lucru pe care ti-l doresti.Avand in vedere ca toate camerele sunt asa de mici nu mai lasa loc entru spatiile de depozitare. Stiti si voi cate se strang in cativa ani si care trebuiesc depozitate.

Impartasesc modelul si schema constructiilior din lemn ,inclusiv al acestui model modern ,simplu si efficient ,neintelegand de ce romanii nu agreeaza casele din lemn; le-am vazut si stat in acestea in CANADA SI ELVETIA; cand am sosit din nou in ROMANIA MI S-A replicat ca aceste materiale sunt pt. magazii ,aici nu stim decat case din zidarie cu var si ciment cu sare cat cuprinde ;acestea aduc egrasie ;
POSED teren pr. pers. in TIMISUL de SUS-PREDEAL ,DORESC ASOCIERE /CONSTRUCTIE CASA VACANTA EFECTUATA DE MESERIASI maramuresenui sau barseni din acest tip de constructie.
detalii si inf. complete pe e:stanescuvifor@yahoo.com; tel. 0213455248 BUC./27.3.2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *