Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Cycas, planta de apartament superba

Cycas planta de origine tropicala de apartament


Cycas este o planta cu vechime de milioane de ani, originara din tarile tropicale. Aspectul ei te va face sa crezi ca este un gen de palmier, ceea ce nu este adevarat; Cycasul face parte din familia Cycadaceae, fiind mai degraba inrudita cu coniferele. Important este ca este o planta de apartament superba, cu amplitudine, cu prestanta, sortita sa atraga atentia.

Trebuie sa mai stiti ca Cycasul face si flori, in forma de conuri, dar asta se intampla numai cand planta ajunge la varsta a treia, deci la batranete, si foarte rar sau niciodata, in cazul in care este tinuta in casa. Si mai trebuie sa stiti ca aceasta planta, care isi cunoaste valoarea, creste destul de greu; poate calmul ei a ajutat-o sa reziste in natura de milioane de ani.

Cum ingrijim Cycasul

Poate vi s-a parut ca este o planta pretentioasa, dar ingrijirea Cycasului nu ridica probleme mari. Are si ea, ca orice planta cateva cerinte, pe care ar fi bine sa le respectati ca sa aveti cu ce va mandri.

Iubeste lumina, fara lumina suficienta nu va avea frunzele de un verde intens, dar o supara razele directe ale soarelui. Pamantul din ghiveci trebuie sa fie bogat in substante nutritive si sa aiba in compozitie pe langa pamantul de gradina, turba si putin nisip. La baza ghiveciului e recomandat sa puneti un strat de pietris pentru a impiedica stagnarea apei.

La intervale de 3-4 luni pamantul poate fi fertilizat cu ingrasaminte lichide sau batoane.
In perioada calda Cycasul se va uda astfel incat sa se mentina pamantul umed permanent. Iarna udarea trebuie rarita, astfel incat pamantul sa aiba timp sa se usuce pana la urmatoarea udare.

Daca veti observa pete inchise la culoare pe frunze sa stiti ca planta reclama ca nu a fost udata suficient pe timpul verii. Isi va reveni in timp daca o veti uda corect. Daca frunzele de la baza se ingalbenesc trebuie sa stiti ca acesta e un motiv de bucurie; inseamna ca planta creste. Frunzele ingalbenite se taie de la baza si astfel se formeaza frumos tulpina.
Transplantarea Cycasului in scopul de a i se asigura un ghiveci mai mare si pamant proaspat se poate face la intervale de 3-4 ani.

Cycasul se va simti foarte bine pe timpul verii pe terasa sau pe balcon, dar fara sa fie expus in soare; temperatura minima pe care o poate suporta este de circa 18 grade.
Daca la baza plantei apar lastari puteti incerca sa obtineti plante noi. Ii puneti intr-un substrat fertil, ii tineti la caldura, circa 27 de grade si cand le vor da radacini vor fi gata de plantare.

Sursa foto: Universal Floral

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *