Categorii
Gradina

Fainarea la trandafiri – prevenire si tratament

fainarea o boala a trandafirilorFainarea este o boala des intalnita la trandafiri si este provocata de unele specii de ciuperci parazite. Semnele bolii se pot observa usor: frunzele, ramurile si bobocii sunt acoperite de un strat alb ca un praf de faina. Efectele bolii pot merge pana la pierderea plantelor afectate.


Boala apare in perioadele foarte calduroase si secetoase sau in perioadele umede de lunga durata. Primii predispusi la imbolnavire vor fi trandafirii plantati prea des, la care nu se poate face o buna aerisire si speciile mai putin rezistente. O alta cauza a aparitiei fainarii este folosirea in exces a ingrasamintelor pe baza de azot.

Cum prevenim fainarea trandafirilor

– Vom cumpara spre plantare soiuri de trandafiri rezistente la fainare.
– Vom fi atenti inca de la inceput in alegerea locului de plantare a trandafirilor: trebuie sa fie un loc insorit si aerisit.
– Vom respecta distantele de plantare, avand in vedere volumul pe care il va avea planta cand va creste.
– Vom tine sub observatie aceste plante (asta nu e greu; oricum, ele ne vor atrage atentia zi de zi prin frumusetea lor), la primele semne boala se trateaza mai usor.
– Le vom tunde corect si periodic.
– Daca va fi cazul vom rari tufele.
– Vom curata permanent trandafirii de frunzele si florile uscate.
– Vom uda plantele numai la radacina, fara sa stropim frunzele sau florile.
– Vom curata toamna frunzele cazute si le vom arde sau le vom arunca pentru a nu permite dezvoltarea ciupercilor care ar putea imbolnavi lastarii ce vor creste in anul viitor.

Cum tratam fainarea trandafirilor

– Primul pas este sa inlaturam si sa distrugem lastarii afectati.

– Daca aceasta operatiune nu este suficienta vom recurge la fungicide. Exista in magazine fungicide speciale pentru perioada de repaus a trandafirilor, care vor fi folosite de la sfarsitul toamnei pana la inceputul primaverii, precum si fungicide pentru perioada de vegetatie (restul anului). Se recomanda mare atentie in folosirea fungicidului si respectarea indicatiilor scrise pe ambalaj.

Sursa foto: Argoklub

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *