Categorii
Gradina

Ilex Aquifolium (Laur), arbust ornamental de gradina

Ilex Aquifolium Laur arbust ornamental de gradina


V-ar placea sa aveti iarna, in gradina, un arbust cu frunzisul verde si fructe mici rosii, ca niste cirese? Eu cred ca da si pot sa va spun ca un astfel de arbust exista si se numeste Ilex Aquifolium, cunoscut si sub numele de Laur. Este un arbust ornamental care iti va decora gradina de-a lungul intregului an, insa iarna, pe fundalul alb al zapezii va arata cu totul special.

Frunzele verzi tot timpul sunt ovale, dintate, groase, lucioase si au o lungime de 5-7 cm. La inceputul verii se umple de flori mici, albe, usor parfumate, grupate la baza frunzelor. Fructele, verzi la inceput, lucioase si rosii, cand incep sa se coaca, sunt persistente pana primavara. Toate impreuna fac din Ilex (laur) un arbust ornamental deosebit.

Plantare Ilex Aquifolium

Plantarea arbustului in gradina se face toamna sau primavara, cand temperatura aerului se stabilizeaza la peste plus 5 grade. Il puteti achizitiona din magazinele de specialitate sau din pepiniere; important este ca arbustul sa fie cu balot, adica radacina sa fie cu pamantul in care a crescut si care nu trebuie inlaturat la plantare.

Ingrijire Ilex

Ilex (laur) este un arbust rezistent la seceta, la frig – suporta temperaturi de pana la minus 20 de grade, se simte bine si la soare, dar si in semiumbra.

Nu are pretentii mari nici in ceea ce priveste solul, dar un sol fertil ii va grabi dezvoltarea si ii va infrumuseta aspectul. In timpul verii, la temperaturi de peste 25 de grade are nevoie de udari ceva mai dese si mai abundente decat in restul anului.

Ilex se poate modela usor prin tundere. Se tunde primavara pentru a fi curatat de eventuale ramuri uscate sau care au crescut inestetic, dar si pentru a i se da forma dorita.

Inmultire Laurului

Prin seminte laurul se inmulteste greu si are o crestere lenta. Rezultate mai bune da inmultirea prin marcotaj, in luna octombrie.

Sursa foto: Trees and Hedging

Un răspuns la “Ilex Aquifolium (Laur), arbust ornamental de gradina”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *