Categorii
Gradina

Lupin (Lupinus polyphyllus) o frumoasa floare perena

Lupin floare perena de gradina in diverse culoriLupinul este o planta perena care face parte din familia leguminoaselor si este ruda cu mazarea. Cu toate acestea este cultivata de multe ori in gradini, ca floare de vara. Are un efect intens decorativ, care va transforma in puncte de atractie rondurile sau straturile in care poate intra in combinatie si cu alte flori.


Lupinul se dezvolta sub forma de tufa, ce poate depasi 1 metru inaltime. Frunzele sunt frumoase, de culoare verde-inchis, palmate cu 5-7 foliole lanceolate dispuse in forma de rozeta. Florile sunt marunte, seamana la forma cu cele de mazare si sunt grupate in numar mare sub forma de spic, in varful tijelor. Inflorirea se produce in lunile iunie-iulie.

Plantare si ingrijire lupin

Poti obtine aceasta planta in gradina prin insamantare, toamna, sau prin plantare de puieti, primavara. Lupinul este o planta atat de nepretentioasa si rezistenta ca aproape nu are nevoie de ingrijire. Se multumeste cu soluri sarace, dar are nevoie cel putin pentru 5-6 ore pe zi de lumina directa a soarelui, daca il vei planta intr-un loc total umbrit florile vor fi de slaba calitate.

Udatul trebuie facut mai rar, lupinul are radacinile lungi si se descurca in gasirea apei in sol. Excesul de apa ii face rau, prefera perioade cu pamant uscat intre udari.
Plantele se curata permanent de florile uscate; se taie de la baza tijei, pentru a le impiedica sa produca seminte din doua motive: consuma multa hrana anemizand planta si se inmultesc peste masura.

Dupa incheierea perioadei de inflorire tundeti planta, lasand lastarii tineri si puteti avea surpriza unei noi explozii de culori, daca vremea se mentine calda.

Lupinul are o durata de viata de circa sase-sapte ani, dupa care planta imbatranita fiind, nu mai arata ca in tinerete si daca v-a convins frumusetea ei va trebui sa o inlocuiti cu una tanara.

Lupin – cum se inmulteste

Inmultirea se face primavara prin divizarea tufei, dar cu mare atentie; radacina fiind adanc intrata in sol poate fi usor deteriorata in timpul operatiei.

Si va mai spun despre lupin ca in locurile unde este plantat imbunatateste procentul de azot in sol, ca unele specii salbatice sunt folosite masiv ca furaj pentru vite, si ca specia de lupin dulce inlocuieste carnea cu succes, are multe proprietati nutritive si medicale si este un produs foarte agreat de vegetarieni.

Sursa foto: Njuskalo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *