Categorii
Gradina

Motul curcanului (Amaranthus) – planta decorativa de gradina si balcon

Motul curcanului sau Amaranthus planta gradina sau balconMotul curcanului este o planta ce face parte din familia Amaranthaceae, genul Amaranthus, gen care cuprinde peste 60 de specii, unele perene, unele anuale. In functie de zonele din tara este cunoscut si sub alte nume: Trompa elefantului, Trompeta elefantului, Stir, Planta fantana, Spanac chinezesc.


In unele godpodarii se consuma frunzele de la plantele tinere, preparate ca si spanacul sau stevia, iar semintele se folosesc drept cereale in unele tari din America de Sud.

Caracteristici generale ale Amaranthus-ului

Motul curcanului este o planta erbacee, care se dezvolta sub forma de tufa in diametru de circa 60 cm si cu o inaltime de pana la 1,5 metri. Tulpina este puternica, suculenta, de culoare verde sau rosie. Frunzele pot fi ovale, ascutite la varf, lanceolate, in nuante de verde sau verde inchis sau chiar rosii. Florile sunt elementul forte decorativ; sunt mici, rosii, mov-visiniu sau galbene, grupate in ciorchini mari, prelungi, ciucuri care se revarsa in cascada spre sol.

Efectul este mai vizibil si mai spectaculos daca plantati Amaranthus in ghivece suspendate pe un balcon sau pe o terasa. Plantele cu flori rosii sau visinii formeaza aranjamente deosebit de frumoase in gradina, combinate in straturi cu flori de vara mai scunde, albe, cum ar fi margaretele pitice, contrastul dintre culori si inaltime, punandu-le in evidenta pe amandoua. Perioada de inflorire este lunga: din iulie pana in octombrie sau chiar noiembrie.

Plantare si ingrijire Motul curcanului (Amaranthus)

Puteti obtine aceste plante prin insamantare. Daca faceti insamantarea direct in gradina, perioada optima este aprilie. Dupa ce ati afanat pamantul plantati semintele la o adancime de 2-3 cm in sol. Daca aveti rasaduri, acestea se vor cultiva mai tarziu, in luna mai. Rasadurile se obtin prin insamantare in ghivece la sfarsitul iernii si pana in luna mai se pastreaza intr-o incapere incalzita. Pentru a obtine tufe bogat ramificate, lastarilor li se vor taia varfurile. Motul curcanului se mai poate autoinsamanta prin semintele cazute toamna pe sol.

Un sol bogat gen pamant de gradina este suficient pentru Motul curcanului. Este rezistent la perioadele scurte de seceta, dar se dezvolta mai bine daca are pamantul reavan tot timpul. Cu doua udari pe saptamana se rezolva problema.

Are nevoie de lumina dar se multumeste si cu locurile semiumbrite si cu numai cateva ore de soare pe zi.

Pentru a avea o tufa bogata si o inflorire abundenta puteti folosi ingrasamant special pentru plante cu flori.

Sursa foto: greenchef

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *