Categorii
Gradina

Nucul – plantare si ingrijire

Nucul pom fructifer plantare si ingrijireE adevarat ca nucul creste greu, dar trebuie sa recunoastem ca este unul dintre cei mai falnici si spectaculosi pomi fructiferi (depaseste 10 m inaltime), care poate deveni punctul de atractie al unei gradini.


Eu zic ca asteptarea merita, dar ca sa puteti ajunge sa depanati amintiri pe o bancuta la umbra nucului batran, trebuie sa respectati cateva reguli necesare pentru o plantare si ingrijire corecta.

1. Alegerea locului de plantare. Nucul are nevoie de spatiu si de multa lumina. Trebuie sa mai stiti ca in apropierea lui nu e recomandat sa cultivati meri, sau legume precum rosiile sau cartoful, care pot suferi din cauza unor substante emanate de frunzele nucului.

2. Alegeti pentru plantare un puiet in varsta de 2-3 ani, altoit, sanatos – verificati atent frunzele si radacina.

3. Solul in care vom planta nucul trebuie sa fie un sol fertil, bogat in humus, sa nu retina apa in exces, sa fie afanat.

4. Plantarea si ingrijirea. Fiind un pom fructifer, nucul se poate planta toamna sau primavara devreme. Specialistii sustin ca sansele mai mari de prindere le au nucii plantati primavara, cand pamantul nu mai este inghetat, iar temperatura aerului depaseste 5 grade. Asta din cauza ca la transplantarea din toamna din pepiniera in gradina, radacina nucului, fiind mai sensibila, se poate deteriora, iar pe de alta parte umezeala existenta in sol pe timpul iernii il poate ucide. Groapa in care urmeaza sa fie plantat puietul va avea un diametru de 60-80 cm. Adancimea gropii trebuie sa asigure loc radacinii si sa dea posibilitatea puietului sa ramana dupa plantare cu punctul de altoire deasupra solului cu cativa cm. Dupa plantare pamantul se taseaza cu grija, se uda zdravan (15-20 litri de apa), dupa care in jurul tulpinii se formeaza un musuroi de pamant inalt cam de 30-40 cm, care nu se taseaza.

Nu va speriati daca in primul an dupa plantare nucul nu se dezvolta cum v-ati dori. El creste mai lent in primii ani, dupa care dezvoltarea devine mai rapida, asta bineinteles daca este multumit de un sol fertil cu umiditate buna permanent.

Daca e nevoie de tunderi pentru formare de coroana, se vor face la sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii. Nucii resimt ranile cauzate de tunderi, de aceea ar fi de dorit sa se foloseasca mastic de taiat si altoit la bandajarea lor.

Cat despre fructele nucului, nucile, se poate spune ca pe langa gustul deosebit de bun pentru care sunt folosite in bucatarie, au si proprietati ce nu trebuie neglijate: regleaza colesterolul, ajuta la buna functionare a sistemului cardiovascular si sunt un adevarat izvor de vitamine si minerale.

Sursa foto: AgroAtlas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *