Categorii
Gradina

Otetarul rosu sau Rhus Typhina – arbust ornamental de top

Otetarul rosu sau Rhus Typhina arbust ornamental


Otetarul rosu (Rhus Typhina) chiar poate ocupa unul dintre primele locuri intr-un top al celor mai frumosi arbusti ornamentali de gradina. Este originar din America de Nord.

Otetarul rosu este un arbust care poate atinge o inaltime de 8-10 m. Frunzele lungi si elegante, uneori chiar de 50 cm lungime sunt formate din mai multe foliole lanceolate, dispuse de o parte si de alta a coditei.

Caracteristici generale ale Rhus Typhinei

Frunzisul Rhus Typhinei isi schimba culoarea toamna, din verde in nuante minunate de rosu intens, portocaliu, galben, ceea ce face ca acest arbust sa dea un farmec deosebit gradinii.
Infloreste in iunie-iulie. Florile sunt mici, galbui si sunt grupate in panicule (forma de ciorchini densi, sau spice, care au si ramurile secundare ramificate).

Spre toamna fructele Otetarului rosu iau locul florilor schimband culoarea in rosu-caramiziu. Fructele, care aduc aminte de lumanarile din bradul de Craciun, au o perioada lunga de viata. Arbustul ramane iarna fara frunze, dar fructele rezista pana primavara anului urmator.

Conditii de trai, ingrijire, inmultire

Otetarul rosu sau Rhus Typhina este un arbust pa cat de frumos, pe atat de putin pretentios. Poate trai in cele mai sarace soluri, suporta gerul si seceta si nu il deranjeaza poluarea atmosferica. Se dezvolta bine la soare, dar nici cateva ore de umbra pe zi nu-i displac. Nu are nevoie de ingrijire speciala.

Inmultirea otetarului se poate face si prin seminte. Dar cel mai sigur si mai simplu este sa-l inmultiti prin drajoni. Drajonii sunt lastari care cresc din radacina si prin separare dau nastere unor noi plante.

Sursa foto: Missouri Botanical Garden

Un răspuns la “Otetarul rosu sau Rhus Typhina – arbust ornamental de top”

As dori sa stiu daca o tundere severa a otetarulii iipoate dauna
Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *