Categorii
Gradina

Plantarea capsunilor primavara

capsuni plante fructifere de gradina

Daca ai un colt de gradina insorit in tot cursul zilei, poti planta cateva randuri de capsuni. Vei vedea ca sunt mult mai gustoase decat cele aparute acum pe piata si vei avea siguranta ca mananci ceva natural si sanatos. Si daca merge bine treaba, anul viitor maresti plantatia.


Trebuie sa stii ca exista cateva reguli. Iata care sunt acestea:

1. Terenul pentru plantarea capsunilor se pregateste din toamna: teoretic trebuie arat si fertilizat cu fosfati si sare potasica. Pentru cateva randuri cred ca se poate folosi sapa. Daca nu ai terenul pregatit din toamna, poti face lucrul acesta acum, in martie, dar vei avea o productie mai mica. Nu se planteaza capsuni pe un teren pe care anul anterior au fost plantate rosii sau cartofi. Solul lutos care sa nu pastreze apa este cel mai indicat. Terenul trebuie sa fie bine curatat de buruieni, iar pamantul maruntit si bine nivelat.

2. Urmeaza sa stabilim ce fel de capsuni alegem si de unde le putem lua. Poate nu stiati, dar sunt capsuni care dau 2 recolte pe an (soiul remontant) si capsunii clasici, care dau o singura recolta pe an. Orice soi veti alege va sfatuiesc sa ii achizitionati din pepiniere sau daca aveti vecini buni care au deja plantatii de capsuni, puteti lua de la ei; oricum se inmultesc foarte repede si trebuie rariti.

3. Daca solul este pregatit si avem si stolonii putem trece la plantare, care se face la sfarsitul lui martie, inceputul lui aprilie. Capsunii se planteaza in randuri distantate la aproximativ 80 cm. Pe fiecare rand se fac gropi cam la 30 cm distanta una de alta, adanci de 20-25 cm. Se fasoneaza stolonii (se curata si se lasa 1-2 frunze). Radacinile vor fi fasonate numai daca depasesc in lungime circa 20 cm. Pentru o mai buna aderare la sol radacinile pot fi mocirlite, adica le afundam intr-un amestec de apa cu pamant mai consistent pentru ca acest amestec sa le imbrace. La umplerea gropilor cu pamant trebuie sa avem grija ca radacina sa ramana dreapta. Se taseaza bine pamantul si se uda fiecare stolon.

4. Ingrijirea capsunilor. Pana la recolta capsunii au nevoie de ingrijire. Terenul trebuie sa fie curatat periodic de buruieni. Lastarii noi nu trebuie lasati sa se extinda pentru ca vor sufoca plantele. In perioadele secetoase capsunii vor fi udati, pe racoare, de 3-4 ori pe saptamana. In perioada de inflorire se va mulci terenul cu paie sau iarba uscata. Aceasta operatiune impiedica fructele sa se deterioreze venind in contact cu solul si impiedica si buruienile sa creasca.

5. Recoltarea se face in etape, de indata ce capsunele se coc. In primul an e posibil ca recolta sa nu fie pe placul tau. Pentru o cantitate mai mare de fructe se spune ca trebuie indepartate o parte din florile capsunilor, pentru ca planta sa aiba mai multa putere de dezvoltare.

Culturile de capsuni se reinnoiesc la 3-4 ani, pentru ca la batranete sunt mai usor de atacat de boli si daunatori.

Iata si cateva retete de deserturi cu capsuni pe care le-ai putea incerca dupa recoltarea acestor fructe parfumate:
Tort cu capsuni
Cum se face in casa compotul cu capsuni
Cum se face spuma de capsuni
Salata verde creata cu capsuni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *