Categorii
Gradina

Plante cataratoare iubitoare de soare pentru gradina

1-glicina sau wisteria decor foisor de gradina


Lianele, plantele cataratoare sau arbustii ornamentali cataratori sparg monotonia unei gradini plantate numai pe orizontala. Pe langa aspectul decorativ sunt si utile, in sensul ca pot ascunde intr-un mod placut si ieftin locuri pe care nu le vrem la vedere, sau ne pot crea oaze de racoare pe timpul verii.

Iata cateva plante cataratoare care iubesc lumina si razele directe ale soarelui:

Glicina sau Wisteria

Decorativa atat prin frunzisul des, dar mai ales prin flori, glicina se dezvolta bine pe orice fel de sol, in afara de cel calcaros. Florile parfumate sunt sub forma de ciorchini albi sau in nuante de mov si roz si incep sa se deschida la sfarsitul lui aprilie, persistand pana in iunie. Este o planta ideala pentru acoperirea foisoarelor de gradina sau a pergolelor, deoarece tulpinile se pot dirija usor, creste repede, iar frunzisul des ne va apara de caldura in zilele toride. Permite tunderea pentru modelare, care se face in martie, dupa care, in august se vor tunde lastarii lacomi (crescuti peste masura), pentru ca planta sa poata primi hrana suficienta. Inmultirea se face prin butasi sau marcotaj.

Mana Maicii Domnului sau Caprifoiul

Caprifoiul, Lonicera sau Mana Maicii Domnului, cum i se mai spune, este o planta cataratoare foarte des intalnita in gradini. Se dezvolta fara probleme in orice fel de sol, este rezistenta la frig, la caldura, la seceta. Creste repede, se inmulteste usor, este partial verde toata iarna si peste toate, florile ei de culoare alb-galbui au un miros puternic si placut. Este o liana ideala pentru plantarea langa o fereastra prin care sa patrunda mirosul cand e deschisa, sau pentru formarea unei mici bolti la intrarea in casa; ramurile pot atinge lungimea de 5 m si pot fi foarte usor directionate. Infloreste din iunie pana in august si se inmulteste prin butasi sau marcotaj.

Zorelele

Zorelele sau Ipomoea, planta care face parte dintr-o familie cu sute de specii, este cel mai des des intalnita la imbracarea gardurilor. Florile, in functie de specie, pot fi rosii, albe sau mov. Ramurile pot atinge lungimi de 10 m. Solul adecvat zorelelor trebuie sa fie nisipos si drenat, lumina puternica, soare din belsug, iar udarea se va face numai cand pamantul este uscat la suprafata. Pentru o inflorire bogata se vor curata continuu florile uscate. Inmultirea se face primavara, prin seminte, direct in gradina.

Luleaua Turcului sau Trompeta

Acest arbust ornamental ce poate atinge inaltimi de 8-10 m este cunoscut sub denumirea de Trambita, Trompeta sau Luleaua turcului. Este foarte decorativ prin florile in forma de trompeta, de culoare rosie-portocalie, dispuse in buchete. Important de stiut ca florile vor aparea pe lastarii din anul in curs. Optim pentru el este un sol fertil, gen pamant de gradina. Este foarte rezistent la seceta, la umezeala in exces si la temperaturi scazute, chiar si sub minus 20 de grade. I se pot aplica tunderi pentru formare de tufe sau pentru modelarea coroanei in cazul in care va doriti un arbust solitar.

Trandafiri cataratori

Trandafirii cataratori sunt printre cei mai spectaculosi arbusti ornamentali de gradina. Daca vom alege specia de trandafiri cataratori remontanti vom avea flori pana spre sfarsitul toamnei. Arbustii pot ajunge la inaltimea de 3-4 m, iar florile lor pot fi albe, rosii sau roz. Trandafirii cresc bine pe soluri fertile, dar se descurca si pe solurile argiloase sau lutoase. Alegeti un loc de plantare cu expunere la soare si, daca e posibil, adapostit de vant. In zonele cu ierni aspre, va fi nevoie sa protejati trandafirii prin musuroire si chiar prin invelirea arbustului in folie. Pentru o inflorire abundenta puteti fertiliza solul cu ingrasaminte speciale care se gasesc in magazine.

La trandafirii cataratori nu se aplica tunderi. Se inlatura numai ramurile uscate sau deteriorate. O data la 2-3 ani se inlatura ramurile imbatranite. Trandafirii cataratori vor da o nota de romantism unui copac uscat, unui zid pe jumatate cazut, sau iti vor transforma banalul chiosc de gradina intr-o casuta de poveste.

E bine de stiut:

– Unele plante agatatoare au nevoie de suporti care trebuie montati inainte de plantare;
– Daca vreti sa imbracati zidurile montati panourile la distanta;
– Aveti grija la sarmele folosite pentru fixarea plantei sa nu o raniti;
– Unele plante au greutate mare la maturitate, fiind potrivite pentru imbracarea pergolelor sau chioscurilor solid construite.

Sursa foto: Future Gardens

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *