Categorii
Gradina

Plante cataratoare iubitoare de umbra si semiumbra

1-mix de Clematis multicolor decor gradinaPlantele cataratoare sunt, in mare parte, specii iubitoare de soare. Dar, daca aveti o gradina cu multa umbra si va place ambianta creata de liane, sa stiti ca sunt si plante cataratoare iubitoare de umbra sau semiumbra.


Clematitele

Clematitele (Clematis) sunt liane bogate in frunzis, cu flori foarte frumoase, unele simple, altele duble, mai mari decat zorelele (circa 15 cm), intr-o varietate mare de culori de la alb, la roz, mov inchis si pana la albastru. Perioada de inflorire dureaza cateva luni de zile, de la inceputul verii pana toamna. Traiesc atat la soare cat si in locuri cu umbra daca sunt plantate intr-un sol fertil. Au nevoie de suporturi pentru catarare, suporturi ce pot fi un foisor, o pergola, sau un arbore uscat. Se pot tunde primavara pentru corectarea formei. In gradina se inmultesc cel mai usor prin marcotaj.

Cobea

Cobea este o planta cataratoare cu crestere rapida si ale carei ramuri pot ajunge la 10 m lungime. Are nevoie de suport pentru a se dezvolta. Solul este necesar sa fie bogat in substante nutritive, este rezistenta la frig, dar are nevoie de udari moderate permanent. Cobea este foarte decorativa pentru gradina. Frunzisul este des, verde-inchis si lucios, iar florile sub forma de clopotei, la deschdere sunt albe, dupa care trec prin diferite nuante de roz, pana ajung sa fie colorate in albastru-mov inchis. Pentru o inflorire abundenta i se vor taia periodic varfurile. Cobea se poate inmulti prin seminte, puse in ghivece in martie. Ghivecele vor fi tinute in casa, la lumina si caldura pana in luna mai, cand plantutele pot fi mutate in gradina.

Akebia quinata sau Vita de ciocolata

Akebia quinata este o liana deosebita care creste foarte repede, atingand lungimi ale ramurilor de 10 m. Este decorativa prin florile de culoare mov-maroniu, cu perioada de inflorire in aprilie-mai. Este numita si vita de ciocolata. Nu are pretentii mari in ceea ce priveste solul, se dezvolta si in soluri sarace, poate fi plantata in locuri insorite dar admite si locurile semiumbrite. De preferat este sa fie plantata langa un zid, pe care sa aiba fixat un suport de sustinere si unde sa fie ferita de curenti. Pentru a obtine un rezultat spectaculos este indicat sa plantati 2-3 fire de vita apropiate una de alta. Dupa perioada de inflorire necesita neaparat tunderea, pentru a nu invada spatiul altor plante sau arbusti. Se poate inmulti prin butasi.

Vita ornamentala sau Vita de Canada

Vita ornamentala canadiana este una dintre cele mai decorative liane, cu intindere pe suprafete largi. Se dezvolta fara pretentii in orice fel de sol, este rezistenta la frig si seceta si creste la fel de bine si in locurile insorite si in cele umbrite. Planta se catara pe ziduri, sau pe trunchiurile copacilor cu ajutorul carceilor. Creste foarte repede si poate atinge lungimi de circa 15 m. In iunie-iulie ii apar florile parfumate, de culoare galben-verzuie, dar marele spectacol il da toamna, cand frunzele isi schimba culoarea din verde in rosu. Vita ornamentala se planteaza toamna sau primavara si se poate inmulti prin butasi sau marcotaj.

Iedera

Iedera este liana cu cea mai larga raspandire de la noi, ale carei frunze raman verzi tot timpul anului. Frunzele de iedera sunt de culoare verde-inchis, dar sunt si varietati cu frunze verzi combinate cu alb sau cu galben. Infloreste toamna, in septembrie-octombrie; florile sunt de culoare galben-verzui. Este foarte rezistenta: la ger, la seceta, la soare, cat si la umbra. Are in schimb pretentia la un sol fertil. Pe langa faptul ca poate arata bine pe tulpinile copacilor, pe ziduri, pe garduri, iedera, ca planta foarte rezistenta, poate fi folosita si ca gazon. Spre deosebire de alte liane creste destul de greu, in special in primii ani de viata; daca nu aveti rabdare cumparati plante gata crescute la ghiveci.

Sursa foto: Ogorodnik Amator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *