Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

Plante perene cu flori pentru un balcon umbrit

1-Crinul rosu sau Clivia floare pentru balcon umbros


Crezi ca daca ai balconul cu fata spre nord sau vest, umbrit toata ziua sau in cea mai mare parte a zilei, nu poti schimba gri-ul betonului in culori calde sau vii cu ajutorul plantelor si chiar al plantelor cu flori? Gresit. Iata cateva flori perene care au nevoie de lumina, dar care nu suporta sa cada direct asupra lor razele soarelui.

Crinul rosu (Clivia)

Crinul rosu este o planta in forma de tufa, cu frunze inalte, lanceolate, lucioase, colorate in verde inchis, usor arcuite. Florile sunt dispuse in varful tijei, pot fi in numar de 5-6 flori pe o tija, colorate in rosu sau portocaliu. Infloreste la inceput de primavara.

Crinul rosu se multumeste cu pamantul de flori din magazine, sau cu un amestec de pamant de gradina si pamant de frunze. Pentru o buna inflorire aceasta planta necesita temperaturi de 20-22 grade in perioada calda a anului si 10-12 grade in perioada rece.
In ceea ce priveste nevoia de apa, udarea va fi moderata in lunile calde si rara in perioada rece. Excesul de apa nu-i face bine si planta ne face atenti prin ingalbenirea frunzelor.
Il ajuta fertilizarea pamantului cu ingrasamant lichid, dar numai in perioada de inflorire.
Crinul rosu se inmulteste prin seminte sau prin drajoni, la inceputul primaverii.

Cercelusul (Fuchsia)

Cercelusul poate ajunge la o inaltime de 3 metri, dar nu in balconul nostru, ci in America de Sud, de unde este originar. La noi cercelusul are aspect de tufa cu ramurile drepte sau curgatoare, pline de flori de la sfarsitul primaverii pana la inceputul toamnei. Florile pot fi simple sau batute. Cat despre culori, aveti de unde alege: rosu, grena, roz, alb sau combinatii de rosu cu violet, alb cu roz, rosu cu roz. Inflorirea mai abundenta se produce la temperaturi de pana la 24-25 de grade. Iarna ar fi bine, daca aveti posibilitatea, sa-i asigurati o temperatura de 10 grade.

Cercelusul agreeaza un pamant fertil, care sa fie udat des, dar nu abundent; lasati pamantul sa se zvante intre udari. In perioada de iarna se raresc udarile.
Este recomandat ca in fiecare primavara cercelusului sa-i fie schimbat ghiveciul cu unul putin mai mare.

Inmultirea se face cel mai simplu si sigur prin butasi de lastari tineri, care vor prinde radacini chiar si in apa. Operatia de inmultire se face primavara sau toamna.
In perioada de inflorire puteti fertiliza pamantul cercelusului cu un ingrasamant special pentru plante cu flori.

Camelia (Camellia japonica)

Camelia este un adevarat arbust ornamental, care poate ajunge la 4 metri inaltime. Este o planta foarte decorativa in tot ansamblul ei, cu frunze lucioase si flori mari, batute sau simple, ce pot avea culoarea rosie, alba, roz sau violet. Bobocii incep sa apara toamna, iar florile incep sa se deschida in decembrie-ianuarie si dureaza pana primavara.

Cat timp sta pe balcon, adica in perioada calda a anului, din primavara pana in toamna, camelia are nevoie de umiditate, deci pulverizati frunzele cu apa, cu grija de a ocoli florile. Un strat de pietris umed asternut pe farfuria ghiveciului va avea acelasi efect de pastrare a umiditatii. In timpul iernii cel mai bun mediu ar fi o incapere cu o temperatura de 10-12 grade, altfel isi va pierde bobocii. In general nu suporta schimbarile mari si bruste de temperatura. In zilele calduroase se uda dimineata si seara, in lunile reci se uda mai rar, atat cat pamantul sa fie usor umed.

Camelia nu are nevoie de fertilizare in exces. Folositi un ingrasamant special o data pe luna, in perioada mai-august.

Crinul pacii (Spathiphyllum)

Crinul pacii este o planta gen tufa de pana in 50 cm inaltime, cu frunze mari, ovale, putin ascutite la varfuri si cu nervuri pronuntate. Florile sunt elegante formate dintr-o petala alba si o inflorescenta roz. Perioada de inflorire este din primavara pana in toamna.

Spathiphyllum nu este o planta pretentioasa. Suporta bine pamantul de flori din magazine.
Iubeste umiditatea si se cere pulverizat in perioada calda. Intre udari trebuie sa lasam pamantul sa se usuce la suprafata. Se va uda mai rar in lunile de iarna. Se poate fertiliza pamantul cu un ingrasamant special pentru plante cu flori, o data pe luna, dar excluzand perioada de repaus, toamna-iarna.

Inmultirea Crinului pacii se face prin divizarea tufei.

Hortensia (Hydrangea paniculata)

Hortensia la ghiveci are aspect de tufa bogata in ramuri si cu flori mari in forma de sfere, de culoare alba, roz, sau albastra, in functie de ph-ul pamantului. Florile de hortensie dureaza cateva saptamani daca temperatura nu depaseste 15 grade. La temperaturi de peste 20 de grade florile dispar.

Pamantul potrivit trebuie sa contina turba si nisip pe langa pamantul de padure.
Hortensia cere multa apa, in special in perioada de crestere si inflorire; se recomanda chiar si pulverizarea plantei in perioadele foarte calduroase.

Hortensia se poate inmulti prin divizarea tufei sau prin butasi, la inceput de primavara sau in septembrie. Daca vom fertiliza pamantul cu ingrasamant lichid pentru plante cu flori vom prelungi perioada de inflorire.

Sursa foto: BG Zürich

Un răspuns la “Plante perene cu flori pentru un balcon umbrit”

Toate sfaturile sunt limitate, unde este cald si pamant bun creste orice.
Dar la peste 1000 m altitudine ce facem, sau trebui sa ne multumim cu gazon si flori de camp? Fiecare vara este o batalie, salvezi daca se mai poate ce a fost iernat in locuinta, trandafirii putini trec iarna, bulbii si ei sufera nu mai sunt ca in primul an cand i-am adus din Olanda.Tot ce se gaseste pe piata nu sunt aclimatizate sau sunt numai pentru zona calda si insorita.
Avem o casa mare si teren mult, cheltuim si muncin mult ca sa arate cat de cat bine, dar nu este gradina cu stil pe care mi-o doresc.
Are cineva idee ce se poate face cu o gradina de munte? Dar nu veniti cu rocarii si fantani/iazuri, ca suntem satui de asa ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *