Categorii
Gradina

Smochinul din gradina – un pom cu fructe parfumate

smochin pom fructifer mediteranean


In zonele calde din bazinul Marii Mediterane, zonele lui de origine, smochinul este un pom fructifer des intalnit, care poate atinge 3-6 m inaltime. S-a adaptat si la clima noastra temperata, numai ca, in gradinile noastre smochinul are aspect de arbust, ceea ce nu-i diminueaza frumusetea.

Este foarte decorativ si in plus este un arbust fructifer. Fructele lui, smochinele, contin proteine, glucide, vitamine (A, B1, B2, C, PP), minerale (fier, fosfor, calciu, magneziu) si consumate proaspete sunt delicioase.

Detalii despre plantare si ingrijire

Smochinul se planteaza primavara devreme. Suporta orice fel de sol daca este fertil si reavan. Nu este recomandat sa folosesti ingrasaminte in exces; rezultatul ar fi cresterea volumului de frunze in timp ce cantitatea de fructe ar scadea. Important este sa alegi un loc de plantare unde sa aiba mult soare si unde sa fie ferit de curenti si de vant, eventual langa un zid al casei sau langa gard. Prefera seceta, nu excesul de apa.

Incepe sa rodeasca din al treilea an de viata si poate da doua serii de fructe pe an. Prima in iulie, cand ajung la coacere fructele din anul trecut si a doua, cantitativ mai mica, in octombrie-noiembrie, daca avem noroc de o toamna calda. Fructele sunt gata de cules cand au devenit moi si s-au colorat usor in violet.

Smochinul – un pom sensibil la ger

Fiind un arbust de origine mediteraneana smochinul este sensibil la ger, in special in primii ani, pana ajunge la maturitate. La temperaturi de minus 15 grade coroana ii poate ingheta si in cazul acesta pierdeti prima recolta de fructe. De aceea este necesara pregatirea lui pentru iarna. Operatiunea de protejare se face la sfarsitul toamnei dupa ce isi pierde frunzele. Smochinul va fi curatat de ramurile uscate sau bolnave. Se va mulci terenul la baza tulpinei cu frunze uscate, iarba uscata ramasa de la tunderea gazonului, resturi de crengi si scoarta de copac, rumegus, iar coroana se va proteja cu folie, coceni sau rogojini, lasandu-se si spatii pentru aerisire.

Tunderea smochinului nu este necesara, decat in cazul in care e nevoie sa indepartam ramurile degarnisite (fara muguri de rod). Tunderea se efectueaza la sfarsitul iernii si e bine sa o faceti cu manusi si cu grija la ochi, deoarece seva este toxica.

Sursa foto: ScienceDaily.com

Un răspuns la “Smochinul din gradina – un pom cu fructe parfumate”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *