Categorii
Proiecte de case inedite

Solutia ideala pentru zonele inundabile din Romania – Casa Amfibie

1-casa Amfibie ideala pentru terenuri predispuse inundarii


An de an, multi romani se confrunta cu inundatii devastatoare care ii obliga sa-si paraseasca gospodariile. O solutie salvatoare pentru acestia ar putea fi casele Amfibie – locuinte moderne, care raman uscate chiar si atunci cand nivelul apei creste cu pana la 2,7 metri.

Casa Amfibie este inventia unor arhitecti britanici si are la baza un proiect cat se poate de simplu si eficient, ideal pentru zonele cu risc crescut de inundatii. Acest proiect s-a nascut la solicitarea unui cuplu de britanici, proprietari ai un lot de teren situat chiar pe malul Tamisei. Acestia isi doreau cu ardoare sa ridice o locuinta pe acel teren, dar le era teama ca orice crestere de nivel a fluviului ar fi distrus-o.

Casa care se transforma intr-un ponton plutitor

Dupa indelungi cautari, cei doi soti i-au cunoscut pe cei de la Baca Architects, o companie de arhitectura cu experienta in studiul constructiilor din zonele cu risc crescut de inundatii. In urma discutiilor dintre cele doua parti, arhitectii au venit cu un concept revolutionar: o casa cu aspect obisnuit ce se transforma intr-o locuinta plutitoare in cazul unei inundatii, ridicandu-se deasupra nivelului apei.

Casa propriu-zisa are o structura din lemn hidroizolata impecabil, insa secretul sta in fundatia din beton ce arata ca o cutie fixata in pamant si care se transforma intr-un bazin in momentul in care nivelul apei din zona creste. Pe masura ce bazinul respectiv se umple cu apa, casa se ridica si pluteste deasupra acestuia ca un ponton. Patru stalpi inalti din otel fixeaza casa din laterale, pentru a nu-i permite sa se deplaseze in afara ariei fundatiei. Imediat dupa retragerea apelor constructia revine la pozitia initiala, perfect uscata.

Pentru a nu periclita bunul mers al lucrurilor in timpul inundatiilor, casa a fost dotata cu tevi si furtune flexibile de alimentare si de evacuare a apei menajere. Acestea se pot extinde pana la 3 metri, permitandu-i casei sa se inalte pana la 2,7 metri deasupra apei.

Costuri de constructie

Casa construita prin combinatia tehnologiei clasice cu tehnologia folosita in constructia navelor este prima de acest gen din Marea Britanie si masoara o suprafata totala de 66,4 mp in care sunt distribuite un living cu bucatarie open space, o baie si doua dormitoare. Greutatea totala a primei case Amfibie este echivalenta cu cea a 170 de autoturisme. Inventatorii proiectului sustin ca aceasta tehnologie combinata poate fi folosita si pentru a ridica o locuinta de pana la 225 mp, desfasurata pe trei nivele, cu conditia sa se pastreze inaltimea totala a constructiei.

Costurile de constructie ale casei Amfibie din oraselul britanic Marlow sunt, conform spuselor celor de la Baca Arhitects, cu doar 25% mai ridicate decat cele ale unei constructii obisnuite. Aceasta suma nu pare a fi mare deloc, daca te gandesti ca iti poate asigura linistea. In concluzie, proiectul arhitectilor britanici este ideal nu doar pentru proprietarii de terenuri situate pe malul raurilor, ci si pentru cei care locuiesc in zonele cu risc crescut de inundatii din Romania.

Sursa foto: Baca Arhitects

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *