Categorii
Gradina

Trandafir Lilian Austin cu flori rosu-somon

Lilian Austin trandafir cu flori rosu somonLilian Austin este un trandafir tufa care poate ajunge la o inaltime de 1-1,5 m. O tufa de trandafir din acest soi nu poate trece neobservata in gradina. Frunzisul verde-inchis si lucios da un plus de valoare florilor suav parfumate si de o culoare deosebit de frumoasa, rosu-somon.


Are o perioada lunga de inflorire: incepe abundent din mai-iunie si poate continua sa aiba flori pana in octombrie. Soiul respectiv a fost obtinut de catre David Austin prin incrucisarea a doi trandafiri: unul catarator, Aloha si unul pitic, The Yeoman.

Cum plantam trandafirul Lilian Austin si cum il ingrijim

Trandafirul Lilian Austin se va planta primavara, intr-un loc insorit al gradinii, daca este posibil cu soare pe tot parcursul zilei. Verificati la cumparare altoiul de trandafir: este recomandat sa fie drept si sa aiba cel putin 3-4 lastari deasupra solului. Solul trebuie neaparat sa fie fertil, eventual imbogatit cu compost, gunoi de grajd sau ingrasamant.
Inainte de plantare altoiul de trandafir se tine o noapte cu radacina cufundata intr-un vas cu apa. Groapa va avea dimensiuni de circa 50/50 cm cu o adancime tot de 50 cm. Se planteaza trandafirul in ea cu punctul altoirii situat sub sol la cativa centimetri, se acopera cu pamantul amestecat cu ingrasamant, se taseaza usor, se uda serios, dupa care se musuroieste la baza tulpinii.

Trandafirul nu trebuie udat decat o perioada scurta dupa plantare si in perioadele secetoase; excesul de apa ducand la imbolnavirea lui. Solul trebuie sa fie afanat tot timpul.
Tunderile se fac primavara, cand se vor inlatura lastarii prea desi si ramurile batrane. Florile ofilite se vor curata permanent.

La sfarsitul toamnei se va pregati trandafirul pentru iarna: se va musuroi solul in jurul tulpinei, iar in zonele cu ierni mai friguroase se va imbraca tufa cu folie.

Perioadele lungi cu ploi pot imbolnavi trandafirul, daca observati frunze patate, curatati tufa de partile bolnave sau apelati la ajutorul unui fungicid.

Trandafirii, in general, au nevoie de fertilizare. Lilian Austin, prin perioada lunga de inflorire are un consum ridicat de substante nutritive, saracind solul. Fertilizarea se va face primavara si la inceputul verii; incepand din august nu se mai face fertilizare, deoarece trandafirii pot deveni mai sensibili la inghet.

Sursa foto: David Austin Roses

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *