Categorii
Gradina

Tuberoza – parfumul gradinii

Tuberoza sau Chiparoasa planta decorativa parfumataTuberoza, Polianthes Tuberosa, este originara din Mexic, unde pe vremuri, aztecii ii apreciau inainte de valoarea decorativa, calitatile antiinflamatorii. Este o planta cu frunze inguste dispuse in forma de buchet, din mijlocul caruia se ridica tija (70-100 cm), care se termina in varf cu inflorescenta in forma de spic.


Un fir de tuberoza poate avea 20-30 de flori albe, care se deschid treptat si care pot rezista 10-15 zile daca planta este curatata sistematic de florile uscate. Mirosul florilor este seducator si se intensifica dupa caderea noptii, asa ca daca va plac serile romantice, la lumina lunii, plantati o bordura de tuberoze langa terasa casei. Veti simti parfumul lor din iunie pana in octombrie.

Cum ingrijim tuberozele

Tuberozele sau Chiparoasele, cum mai sunt cunoscute in tara noastra, au nevoie de multa lumina, iubesc soarele, caldura si nu se simt bine in locuri unde circula curenti de aer puternici. Solul trebuie sa fie unul fertil, bogat in substante organice, afanat, combinat cu nisip, sa nu pastreze apa in exces.

Udarea se va face constant, astfel incat pamantul sa nu se usuce, in special in timpul verii. Nu lasati buruienile sa invadeze plantele.

Inmultirea tuberozelor

Tuberozele se inmultesc prin bulbi. In gradina bulbii se vor planta nu mai tarziu de aprilie, daca vrem sa avem flori in anul respectiv. Vor inflori numai plantele care au crescut din bulbi maturi (bulbi mari de 4-5 cm). Bulbii mici vor creste si vor da flori in anii urmatori.
Inainte de plantare se pregeteste solul: se sapa, se marunteste si se uda. Bulbii vor fi plasati la 4-5 cm adancime in sol numai dupa ce pamantul va mai pierde din apa, devenind doar usor umed.

Bulbii de tuberoza nu rezista iarna in pamantul din gradina. Spre sfarsitul toamnei plantele se scot din pamant, se curata de ramurile usacte, iar bulbii se lasa cateva zile intr-un loc cald si aerisit. Apoi se aseaza in cutii sau ladite si se pastreaza pana in primavara intr-un loc racoros.

Inainte de plantare cu numai cateva zile se va face verificarea si, daca e nevoie, separarea bulbilor.

Calitatea florilor poate fi imbunatatita prin fertilizare: toamna, daca aveti posibilitatea adaugati in sol mranita. Mranita este un ingrasamant natural obtinut din gunoi de grajd bine fermentat. In perioada infloririi, cel putin o data pe luna puteti folosi ingrasamant lichid pentru plante cu flori, urmand indicatiile de pe ambalaj.

Sursa foto: Delenka

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *