Categorii
Gradina

Tuia Occidentalis, Smaragd – plantare si ingrijire

Tuia Occidentalis Smaragd arbust ornamental de gradinaTuia Occidentalis, Smaragd este un arbust ornamental, la noi, dar in locurile lui de bastina, America de Nord sau Canada este un arbore ce poate atinge inaltimi de 30 de metri. Il intalnim foarte des in parcuri sau in gradini, plantat solitar, in grupuri sau ca gard viu.


Arbustii de tuia sunt printre preferatii peisagistilor, care, prin tundere le dau cele mai diverse, uneori ciudate, dar intotdeauna de efect, forme de crestere.

Plantare si ingrijire tuia

Tuia se planteaza primavara sau toamna. Este un arbust ornamental verde tot anul si nu ridica pretentii mari de ingrijire.

Vom alege un loc insorit sau semiumbrit din gradina pentru a planta arbustul de tuia. Solul ar fi bine sa fie fertil, dar se va descurca si intr-un sol calcaros. Groapa in care il vom planta trebuie sa fie mai mare decat radacina arbustului, iar radacinile sa nu fie curatate de pamantul pe care arbustul l-a avut in balot. Dupa plantare se va uda pamantul zilnic circa 10 zile. Ca arbust matur tuia nu are nevoie de udari, fiind rezistent la seceta, cu exceptia perioadelor foarte lungi. De altfel, acest arbust este rezistent si la ger, nu are nevoie de ingrijire speciala pe timpul iernii.

Cand si cum tundem tuia?

Tunderile nu sunt necesare in primii 2-3 ani de viata ai plantei. Recomandat este ca tunderile sa se faca in zile racoroase si noroase. In martie se va face tunderea de curatare dupa perioada de iarna, cand se vor inlatura ramurile uscate sau degradate. Taierile se vor face pana la lemnul verde.

In septembrie se face tunderea de forma. Nu se vor tunde ramurile batrane, lemnificate, deoarece nu vor mai fi capabile sa dea nastere la lastari noi. Din aceasta cauza e necesar sa avem clar in minte de la inceput cum va trebui sa arate arbustul nostru din gradina. Asta in cazul in care vrem sa obtinem prin tunderi forme deosebite; altfel tuia isi va dezvolta natural coroana piramidala doar cu ajustari minore.

Inmultire tuia

Inmultirea arbustului se poate face prin seminte in luna mai, butasi sau marcotaj.
Butasii sunt fragmente de lujeri semilemnificati de pana in 10 cm lungime, care se muta in gradina dupa inradacinare.

Marcotajul este metoda de inmultire prin care se ingroapa in sol o ramura mai joasa. Aceasta va inradacina si va da nastere unei plante noi, dupa care va fi separata de planta mama. In natura la multe plante marcotajul este modul natural de a se inmulti.

Sursa foto: Archiland

3 răspunsuri la “Tuia Occidentalis, Smaragd – plantare si ingrijire”

Va rog. daca se poate, sa-mi sugerati ce tip te arbust se preteaza a fi plantat in jardiniere. Mentionez ca jardinierele sunt amplaste pe asfalt si au inaltimea de aprox. 30 cm si lungimea de aprox. 40 cm. Va multumesc si astept cu interes raspunsul D-voastra.

Buna ziua,
Eu am intr-un ghiveci cam de aceeasi marime chiar un arbust tuia descris mai sus. L-am cumparat la balot (cu pamant pe radacini) si l-am plantat in ghiveci cu pamantul lui, la care am adaugat cat mai era necesar. Se comporta foarte bine. As mai recomanda cycas, un arbust foarte frumos, caruia ii merge foarte bine in ghiveci, yukka sau alti arbusti coniferi, arbusti cu flori cum este hortensia sau trandafiri cu trunchi. Dar atentie, pe timp de iarna arbustii in ghivece nu rezista afara neprotejati, exista riscul de a le ingheta radacinile, pamantul din jardiniera nefiind suficient, dar ei pot fi mutati in interior, unde arata si se simt foarte bine.

Va multumesc frumos pentru raspuns doamna Maria! Din pacate sunt jardiniere grele puse in strada, dintr-un materialasemanator pavelelor de curte si nu le pot muta. Deci considerati ca as putea sa pun arbusti din gama coniferelor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *