Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

5 plante pentru un balcon insorit

plante si flori pentru un balcon insoritSunt plante indragostite de lumina si de soare, asa ca poti transforma chiar si un balcon expus spre sud sau sud-vest intr-o oaza de verdeata si culoare. Iar daca vei ingriji florile 15-30 de minute pe zi, ele vor avea grija ca tu sa ai seri la rand, pana la venirea toamnei, compania lor placuta si parfumata.


1. Leandrul (Nerium oleander) este un arbust ornamental care se cultiva la ghiveci, pentru ca el nu rezista iarna in gradina. Poate depasi inaltimea de 2 metri, dar i se poate modela coroana prin tundere. Din primavara pana in toamna poate fi scos pe balcon sau pe terase, unde chiar se simte bine, fiind iubitor de caldura si de soare.

Leandrul are frunzele verzi tot timpul, lanceolate, inguste si lungi. Florile sunt foarte parfumate, simple sau batute, albe, roz sau rosii. Perioada de inflorire se intinde pe toata vara pana toamna.

In primii ani se va transplanta intr-un ghiveci ceva mai mare decat precedentul, de preferinta primavara devreme; se poate folosi pamantul de flori din magazinele de specialitate. Cand planta ajunge la maturitate si are un ghiveci suficient de mare nu se mai transplanteaza.

In perioada calda leandrul are nevoie de udare zilnica. Pe timpul iernii, daca este tinut intr-o incapere racoroasa numai de 1-2 ori pe luna. Se poate fertiliza pamantul o data sau de doua ori pe luna, dar numai in perioada de inflorire.

Pentru a nu creste prea mult in inaltime leandrul poate fi tuns; tunderea se efectueaza la inceputul primaverii sau vara, pentru a lasa timp lastarilor tineri sa se maturizeze pana la venirea iernii si intrarea arbustului in perioada de repaus.

Atentie in timpul tunderilor: seva leandrului este toxica.

Daca doriti sa inmultiti acest arbust puneti primavara butasi intr-o sticla cu apa si vor prinde radacini, dupa care se pot planta in ghivece.

2. Floarea dragostei (Plumbago) este o planta cu inflorire abundenta; florile sunt de culoarea cerului senin si durata de inflorire acopera toata vara. Este de fapt un gen de arbust catarator, care dirijat prin tundere se poate dezvolta ca si un arbust solitar, poate imbraca un balcon daca i se pun suporturi, sau se poate planta in ghivece suspendate ca planta curgatoare.

Pamantul de gradina sau pamantul de flori din magazin este potrivit prntru buna ei dezvoltare. Are nevoie in schimb de multa apa, in special de cand incep sa apara bobocii. In zilele foarte calduroase s-ar simti bine daca ar fi pulverizata cu apa.

Daca vreti sa aiba o inflorire abundenta puteti folosi o data sau de doua ori pe luna ingrasamant special pentru plante cu flori.

Se poate incerca inmultirea prin butasi, dar nu intotdeauna acestia vor prinde radacini.

3. Busuiocul (Ocimum basilicum) este o planta aromatica erbacee anuala, gen tufa bogata, parfumata si in plus cu utilitate in bucatarie. Se poate obtine din seminte. Infloreste toata vara; daca i se inlatura florile tufa de busuioc va deveni mai bogata in ramuri.

Se dezvolta bine in orice fel de pamant. Suporta temperaturi mari, chiar de peste 30 de grade. Nu are nevoie de udari abundente. Pamantul trebuie sa fie doar reavan, sa nu retina apa in exces.

Frunzele de busuioc se pot folosi la aromatizarea unor preparate culinare in stare proaspata, uscate sau congelate. Se inmulteste usor prin seminte.

4. Lavanda (Lavandula angustifolia) este o planta perena, parfumata care infloreste toata vara. Are aspect de tufa care poate ajunge la o inaltime de jumatate de metru. Nu isi pierde frunzele in timpul iernii, florile sunt mici, dispuse in forma de spic in varful tulpinilor si sunt de culoare violet.

Levantica se dezvolta frumos intr-un sol fertil si permeabil. Iubeste lumina si soarele; nu o deranjeaza caldura, suportand temperaturi de pana la 30 grade. Daca uitati sa o udati cateva zile nu se supara, dar se va simti mai bine intr-un pamant reavan. Nu vrea exces de apa.

Pentru aspectul frumos al tufei de lavanda, primavara se poate recurge la tunderi. Se curata florile si ramurile uscate, se taie varfurile lastarilor tineri, iar ramurile batrane se taie astfel incat sa ramana la o inaltime de 10-15 cm.

Lavanda se poate inmulti prin butasi.

5. Florile de piatra (Portulaca grandiflora) au o perioada lunga de inflorire, din iunie pana toamna, septembrie, chiar octombrie. Sunt mari iubitoare de soare, florile sunt deschise numai in zilele cu soare; noaptea sau in zilele cu nori negri pe cer florile se inchid. De aici, probabil, planta este cunoscuta si sub numele de Trandafirul soarelui. Sunt mici de statura (25-30 cm), au frunze carnoase, subtiri, cilindrice si flori minunat colorate in rosu, galben, alb, roz, portocaliu.

Florile de piatra se obtin din seminte, primavara, intr-un substrat format din pamant amestecat cu nisip. Excesul de apa le face rau, pot pieri, prefera un sol uscat, in nici un caz nu se vor uda zilnic.

Pentru o inflorire abundenta stimulati ramificarea plantei taind varfurile lastarilor.
Florile de piatra sunt plante anuale, dar se autoinmultesc. Semintele cazute in jardiniera dau nastere anul viitor altor plante. Pe timpul iernii jardinierele se vor pastra in interior si se vor uda o data pe luna.

Sursa foto: Deavita

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *