Categorii
Gradina

5 plante perene de vara cu flori minunat colorate

3-Aubrietta planta perena cu flori movAveti o gradina cu sol pietros, stancos sau nisipos? Nu disperati; exista solutii pline de culoare. Iata 5 sugestii de flori perene de vara, minunat colorate, nepretentioase, rezistente, cu intindere rapida pe sol, foarte potrivite pentru borduri, covoare florale sau rocarii.


1. Iberis sempervirens (Lilicel sau Limba marii) este o planta perena gen tufa, inalta de 20-30 cm, cu frunzisul verde tot timpul anului. Infloreste abundent, din aprilie pana in iunie iberisul imbraca solul intr-o mantie alba de flori.

Se dezvolta bine in orice fel de sol, fie pamant de gradina, fie un sol pietros, cu conditia sa fie bine drenat, nu se impaca bine cu umezeala. Razele soarelui ii vor stimula inflorirea, dar se descurca bine si in locuri partial insorite. Nu are nevoie de udare decat in perioadele foarte calde si secetoase, o data pe saptamana. Dupa trecerea perioadei de inflorire iberisului i se poate aplica o tundere usoara, pentru a-i stimula o ramificare mai bogata a tufei. Se inmulteste prin seminte sau prin divizarea tufelor.

Iberis sempervirens este ideal pentru borduri. Albul se asorteaza cu orice culoare, asa ca iberisul poate intra si in aranjamente florale de gradina in combinatie cu o mare varietate de alte plante viu colorate, punandu-se reciproc in valoare.

2. Campanula, cunoscuta in unele zone ca Floarea clopotel, sau Steaua Mariei, este o planta perena cu aspect de tufa taratoare. Din primavara pana toamna se umple de flori in forma de clopotei de culoare albastra, violet, alba sau roz.

Va avea o dezvoltare spectaculoasa intr-un sol fertil si bine drenat. Campanula are nevoie si de lumina din belsug, asa ca va trebui sa fie plantata in locuri insorite. Se uda astfel incat pamantul sa fie mentinut reavan. Primavara este recomandat sa i se aplice o tundere pentru o ramificare bogata, iar dupa perioada de inflorire trebuie sa fie tunsa pentru a iesi din iarna cu daune mai mici provocate de frig.

Campanula se inmulteste prin seminte, prin butasi sau prin divizarea tufelor, la inceputul primaverii. Culorile minunate ale acestei flori perene, dar si faptul ca poate forma tufe compacte care acopera solul in intregime acolo unde cresc, fac din aceasta planta una ideala pentru crearea de pete colorate sau benzi de separare in aranjamente de gradina care sa contina si alte specii de flori.

Floarea clopotel poate infrumuseta si balcoanele sau terasele daca va fi plantata in ghivece suspendate ca planta curgatoare.

S-ar putea sa gasesti interesante si informatiile din urmatorul articol: Covor din flori perene pentru gradina.

3. Aubrieta este o floare perena taratoare cu tulpinile ramificate, de 20-25 cm. Frunzele sunt de culoare verde-cenusiu, iar florile sunt la majoritatea speciilor de culoare mov, mai rar albastre sau roz. Perioada de inflorire se intinde din primavara, martie-aprilie pana in iunie. Se dezvolta bine in orice fel de sol care este bine drenat. La nevoie se adauga pamantului nisip.

Iubeste locurile cu mult soare. Aubrieta nu trebuie udata des, apa in exces diminueaza numarul florilor. Se curata periodic de florile uscate si de ramurile deteriorate. Se inmulteste prin seminte, butasi sau divizarea tufelor.

Aubrieta poate crea pete de culoare in combinatii cu alte plante, dar arata spectaculos in gradinile cu rocarii sau pe soluri stancoase.

4. Alyssum saxatile este o planta gen tufa, foarte rezistenta, inalta de circa 20-25 cm, cu frunze verzi-argintii si flori galbene parfumate. Infloreste din aprilie pana in iunie. Se dezvolta bine in orice fel de sol, chiar si in soluri sarace, cu conditia sa nu retina apa in exces.

Cresterea si inflorirea plantei sunt conditionate de cantitatea de lumina din timpul zilei, alyssum iubeste soarele si locurile insorite. La sfarsitul perioadei de inflorire puteti tunde planta si daca toamna este calda, veti avea surpriza unei a doua infloriri. La inceputul iernii tufele de alyssum trebuie tunse si daca este cazul curatate de partile deteriorate.

Alyssum se inmulteste prin seminte, butasi sau divizarea tufelor.

5. Sedum pulchellum sau Steaua de mare este o planta inalta de circa 20 cm cu tulpini taratoare si cu acoperire buna a solului. Este o planta spectaculoasa prin florile de culoare roz care seamana ca forma cu stelele de mare. Perioada de inflorire este mai-iulie.
Se dezvolta bine in soluri uscate si nisipoase, in locuri insorite sau partial insorite. Steaua de mare este o planta ideala pentru decorarea rocariilor si zonelor pietroase din gradini.

Sursa foto: Skapiec

Un răspuns la “5 plante perene de vara cu flori minunat colorate”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *