Categorii
Gradina

Afinul de cultura – arbust ornamental si fructifer

afin arbust ornamental si fructiferAfinul de cultura (Vaccinium corymbosum) este un arbust ornamental care poate fi cultivat in gradini nu numai ca element de decor, cat mai ales pentru extraordinarele beneficii pe care fructele, afinele, le pot aduce sanatatii.


Afinele sunt fructele cu cel mai ridicat continut de antioxidanti, intaresc sistemul imunitar, intarzie imbatranirea, mentin in forma sistemul nervos central, contribuie la sanatatea inimii, a vederii, a tractului urinar, amelioreaza digestia. Au un rol important chiar si in tratamente impotriva cancerului. Pentru cei interesati de dietele de slabire, e bine sa stiti ca afinele grabesc arderea grasimilor de pe abdomen.

Caracteristici generale ale afinului

Afinul de cultura are aspect de tufa si se poate inalta pana la 3 metri. Are frunzele de culoare verde-inchis, care toamna se coloreaza frumos in rosu. Florile, in forma de clopotei, sunt grupate in forma de ciorchine si au culoarea alba. Inflorirea se produce esalonat, pe parcursul lunii mai. Fructele sunt sferice, ceva mai mari decat boabele de mazare si ajung la coacere in iulie, cand devin la culoare mov-inchis, brumat.

Ingrijire si inmultire afin de cultura

Pentru o dezvoltare optima afinul de cultura are nevoie de un sol fertil, afanat, cu un pH mai mic decat 7, situat intre 4,5 si 5,5, deci un sol cu pH acid. Solurile care depasesc pH-ul 7 sunt soluri alcaline. Exista in comert aparate cu care poti masura pH-ul pamantului din gradina.

Umezeala solului are o contributie buna la dezvoltarea afinului, care nu agreeaza seceta, dar daca solul nu este drenat si pastreaza apa in exces arbustul va suferi.

Acest arbust fructifer se dezvolta cel mai bine daca este plantat intr-un loc insorit, are nevoie de lumina directa a soarelui, in special in perioada de inflorire si de coacere a fructelor. Este rezistent la frig, chiar si la ger, nu are nevoie de ingrijire speciala pe timpul iernii.

Afinul poate fi ajutat prin fertilizarea solului cu un ingrasamant bogat in azot si cu un procent mai mic de fosfor si potasiu. Fertilizarea se face la inceputul primaverii, pana sa-i apara frunzele si dupa trecerea florilor.

Pentru o ramificare bogata acest arbust poate fi tuns la inceputul primaverii. Ramurile mai firave si crescute lateral se indeparteaza, iar ramurile robuste se scurteaza, lasandu-se la 2 treimi inaltime din lungimea lor.

Pamantul din jurul afinului trebuie curatat permanent de buruieni, deoarece acestea consuma substantele nutritive, iar afinul nu are radacini lungi care sa-i permita o explorare mai adanca.

Afinul se poate inmulti prin butasi sau prin marcotaj.

Sursa foto: Aliexpress

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *