Categorii
Gradina

Allium – Ceapa decorativa din gradina cu flori

Allium ceapa decorativa pentru gradina cu flori

Allium este un gen care face parte din familia Alliaceae si cuprinde aproape 300 de specii; unele binecunoscute si nelipsite in bucatarie, precum ceapa si usturoiul, altele cultivate in gradini numai pentru frumusetea lor.


Caracteristici generale

Ceapa decorativa (Allium) este o planta perena inalta, uneori atinge 1,5 metri. Frunzele sunt grupate in buchet de la baza plantei si pot fi plate sau cilindrice (ca la ceapa verde). Din mijlocul lor se ridica tija dreapta in varful careia apare o floare mare in forma de sfera formata de fapt, dintr-o multime de flori mici in forma de stelute sau clopotei.
Florile pot fi albastre, mov, lila, alb-argintiu, alb-rozaliu, galbene. Unele plante din genul Allium sunt usor parfumate, dar toate plantele decorative Allium emana miros de usturoi la taiere. Sunt specii care infloresc la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, dar sunt si specii care in floresc la inceputul toamnei.

Plantare, ingrijire, inmultire Ceapa decorativa (Allium)
Ceapa decorativa este o planta cu bulbi. Bulbii se planteaza toamna, la sfarsit de septembrie sau inceput de octombrie, dar se pot planta si la sfarsitul lunii martie daca vremea permite. Allium se poate obtine si din seminte, care se planteaza primavara, dupa ce se incalzeste vremea, direct in gradina.

Solul agreat de Ceapa decorativa este solul de gradina, care sa nu pastreze apa in exces, ceea ce ar duce la putrezirea radacinilor plantei. Locul ales pentru plantare trebuie sa fie scaldat din belsug de razele soarelui. Udarea va fi facuta moderat, avand grija ca pamantul sa nu fie uscat perioade lungi de timp.

Ca o masura de precautie se va musuroi solul pe timp de iarna pentru protejarea bulbilor plantati in toamna.

Inmultirea Cepei decorative se face prin seminte sau prin bulbi.

Florile de Ceapa decorativa arata bine si dupa ce se usuca si pot fi folosite in aranjamente decorative pentru apartament.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *