Categorii
Gradina

Aranjamente cu flori si arbusti ornamentali pentru gradini mici

1-flori si arbusti decorativi in amenajarea unei gradini miciOriginalitatea si frumusetea unei gradini nu este conditionata de suprafata ei, ci de imaginatia si personalitatea gradinarului. O gradina de mici dimensiuni nu are nevoie decat de cateva plante pentru a deveni un loc placut de relaxare, admirat de prieteni si ca atare, un motiv de mandrie pentru proprietari.


Nu se pot urma cu strictete retete, pentru ca fiecare gradina se amenajeaza in functie de forma ei, de amplasarea fata de casa, de expunerea la soare si nu in ultimul rand, de preferintele fiecaruia legate de culori si combinatii de culori. Dar avem cateva sugestii care va pot inspira si ajuta.

1. Nu aglomerati gradina cu multe specii de flori. Oricat de pretioase si frumoase ar fi nu vor iesi in evidenta, dimpotriva vor da un aspect neplacut unei gradini, in special uneia de mica suprafata. Numai natura poate face amestecuri minunate in poienile cu flori de camp. Este mai placuta si mai odihnitoare o gradina cu 3, 5, cel mult 7 (in functie de spatiul existent) specii de plante.

2. Cultivati plantele in grupuri pe specii si pe culori, nu amestecat. Formati pete de culoare grupand plantele; un grup de anemone, de exemplu, arata mult mai bine decat cate un fir plantat separat pe ici, colo. Nu recurgeti la figuri geometrice banale, cerc, patrat, dreptunghi, incercati forme mai deosebite. Puteti trasa pe pamant o schema inainte de plantarea florilor.

Citeste si: 3 scheme de plantare a florilor pentru o gradina de poveste.

3. Alegeti flori cu perioade de inflorire astfel incat sa acopere toata vara. De exemplu, campanula infloreste din luna mai pana in august, poate fi plantata langa aster care infloreste din august pana in octombrie, sau langa achillea cu inflorire din iunie pana toamna tarziu.

Un articol mai amplu pe aceasta tema gasesti aici: Cum sa ai o gradina infloritoare din primavara pana in toamna.

4. Tineti cont si de nevoile florilor vis-a-vis de conditiile de mediu. Cele mai multe se dezvolta bine atat la umbra cat si la soare, dar sunt si plante care au o inflorire abundenta numai daca sunt scaldate de razele soarelui mai multe ore pe zi; florile de piatra se deschid numai in zilele insorite, mixandrele se deschid seara, etc.

Alte idei interesante gasesti aici: Idei frumoase pentru amenajarea gradinilor mici.

5. Combinatiile de culori sunt nenumarate. Exista sute de specii de flori de vara cu flori viu si variat colorate. Garofite, craite, primule, anemone, campanula, echinacea, lacramioare, crini, begonii de gradina etc, sunt flori ce pot fi colorate in alb, rosu, galben, mov, lila, roz, galben, portocaliu, etc.

6. Plantele alese nu trebuie sa fie de aceeasi inaltime, dar nici diferentele mari de inaltime nu sunt recomandate. In schimb, puteti echilibra intregul ansamblu prin plantarea a 2-3 arbusti ornamentali pe fundal. Arbustii ornamentali nu ocupa mult din spatiul gradinii si reusesc sa sparga monotonia plantarii numai pe orizontala. Trandafiri cataratori cu inflorire pe toata durata verii, albi, rosii sau galbeni, plasati pe gard sau pe zidul casei, un tamarix care nu are frunzisul foarte des, desi este frumos ramificat si nu umbreste prea mult florile, sau o tufa de liliac parfumat.

7. Si daca simtiti ca lipseste ceva si spatiul va permite, improvizati o mica alee din traverse de lemn, sau din piatra care sa va conduca la o masa cu o bancuta, unde sa stati la povesti, seara, la un pahar cu vin, sau la un ceai.

Vezi si colectia de idei din urmatorul articol: Alei din caramida pentru curte si gradina.

Sursa foto: Always in Trend

2 răspunsuri la “Aranjamente cu flori si arbusti ornamentali pentru gradini mici”

Toate imaginile sunt frumoase.As alege prima fotografie pentru casa ,a 3,9 pentru flori,a-8 pentru pod si lac, a 6 pentru pavaj(daca zic bine)si a-10 pentru chiosc.Le pot combina alegand din fiecare ce i-mi place.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *