Categorii
Gradina

Canna – floare de top pentru gradini elegante

Canna floare erbacee perena de gradinaCanna este o planta erbacee perena, cu aer exotic, membra a familiei Cannaceae cu origini in India, Portugalia, Spania, America. Chiar daca este o planta erbacee, tulpinile cannei sunt robuste, drepte, impozante si pot atinge inaltimi de peste 1 metru.


Frunzele de culoare verde sau verde cu tenta albastruie sunt mari, ovale ascutite la varf. Pe langa alura eleganta a plantei, canna dezvolta in varful tulpinilor inflorescente mari, in forma de spic, colorate in nuante foarte frumoase de rosu, portocaliu, roz, galben, rosu cu bordura galbena sau galben cu pete maronii. Perioada de inflorire a cannei acopera toata vara si inceputul de toamna.

Plantare, ingrijire, inmultire canna

Plantarea rizomilor acestei flori perene se poate face direct in gradina in a doua jumatate a lunii aprilie sau in luna mai. Daca sunteti nerabdatori sa aveti plantele mai devreme, puteti face operatia de plantare a rizomilor in februarie, in ghivece pe care sa le pastrati in interior, la 16-18 grade, pana in mai sau inceput de iunie, cand urmeaza sa mutati plantutele in gradina. Frunzele mari dau volum cannei, asa ca trebuie sa lasati distante de 50-70 cm intre plante.

Canna este o planta ceva mai pretentioasa, pe masura frumusetii ei; nu agreeaza orice fel de sol. Se dezvolta armonios in soluri bogate in substante nutritive, fertile, usoare, bine drenate. Abundenta florilor este conditionata in mare masura de lumina; alegeti spatii insorite pentru plantarea cannei, iubeste soarele. In perioada de crestere si de inflorire aceasta planta are nevoie de udari dese. Cantitatea de apa se va mari si in perioadele foarte calde ale verii. Canna se simte bine intr-un sol reavan, care se poate mentine astfel si prin mulcire. Fiind o mare consumatoare de substante nutritive, canna necesita fertilizarea solului. Puteti apela o data sau de doua ori pe luna la un ingrasamant special pentru flori.

Este o planta de clima calda, nu agreeaza gerurile iernilor noastre, asa ca la inceputul iernii se scot din pamant rizomii de canna dupa ce se taie tulpinile plantei la inaltimea de 10-15 cm. Rizomii trebuie lasati cu pamant pe ei si depusi intr-o ladita, se acopera cu pamant si se pastreaza pana primavara intr-o incapere racoroasa (4-6 grade).

Canna se poate inmulti prin seminte sau prin rizomi. Semintele provin din florile ei si se planteaza in februarie in ghivece cu pamant de gradina amestecat cu nisip, care se tin in interior pana in mai, iunie. Tineti semintele cateva zile in apa calduta inainte de plantare pentru a incolti mai repede. Plantele obtinute din seminte se muta in gradina in luna mai si infloresc la 5-6 luni de la insamantare. Mai simpla si mai sigura este inmultirea prin rizomi. Rizomii pastrati peste iarna sau achizitionati din magazine se planteaza in ghivece in februarie, sau in gradina in aprilie-mai.

Canna poate fi plantata solitar sau in ronduri, dar pentru o gradina cred ca sunt suficiente cateva plante de canna cuplate in aranjamente cu plante mai scunde, cum sunt craitele galbene, portocalii sau caramizii. Au aceeasi perioada de inflorire si se vor pune in valoare unele pe altele.

Sursa foto: The Jigsaw Puzzles

Un răspuns la “Canna – floare de top pentru gradini elegante”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *