Categorii
Gradina

Catananche caerulea, Petala sau Albastreaua, floare perena de gradina

Catananche caerulea Petala sau Albastrea floare perena de gradina


Ati observat ca in natura nu sunt multe specii de plante cu flori albastre? De exemplu dintre cele peste 35000 de soiuri de trandafiri, nici unul nu are florile albastre.
Una dintre plantele perene de gradina cu flori albastre este Catananche caerulea (Petala, Albastrele).

Caracteristici generale

Catananche este o planta care se dezvolta sub forma de tufa bogata, ce poate atinge o inaltime de circa 70 cm. Florile de culoare albastru-deschis sau albastru cu reflexe rubinii, sunt foarte delicate si seamana ca forma cu florile de garofita de gradina. Centrul florii este mult mai inchis la culoare, aproape negru, contrastand puternic cu petalele, ceea ce face ca aceasta planta sa fie foarte interesanta. Florile nu stau deschise decat de la primele ore ale zilei pana la pranz. Infloreste in perioada iulie-septembrie. Frunzele sunt lanceolate, de un verde-cenusiu, ca si tulpinile pornite de la baza tufei. Catananche da impresia unei plante foerte delicate, dar in realitate este o planta foarte rezistenta si putin pretentioasa.

Ingrijire si inmultire Catananche caerulea

Se dezvolta bine intr-un sol nisipos, chiar pietros, bine drenat. Prefera seceta si solurile uscate. Plantati-o in locuri insorite, altfel florile nu se vor deschide. Curatati permanent planta de florile ofilite pentru a stimula inflorirea.

In perioadele foare secetoase si in perioada de inflorire o puteti uda o data pe saptamana. Prea multa umezeala in sol duce la aparitia mucegaiurilor. In zonele cu geruri mari, plantele batrane vor fi protejate pe timpul iernii cu frunze si iarba uscata.

Catananche se poate obtine prin insamantare sau prin divizarea tufelor de plante adulte, in varsta de 2-3 ani. Insamantarea se face in luna mai, in ghivece, iar dupa circa 15 zile cand apar plantele, se pot muta in gradina. Divizarea tufelor se face toamna, dupa perioada de inflorire, sau primavara dupa ce ii apar primii lastari.

Petala sau Albastreaua, cum i se mai spune in popor, este o planta cu care se pot forma borduri, sau pete de culoare in aranjamente de gradina, dar ne ofera avantajul ca poate fi plantata si in zone pietroase sau rocarii. Un aspect placut se poate obtine prin plantarea florilor albastre de catananche langa un zid imbracat in trandafiri cataratori galbeni sau roz sau albi.

Sursa foto: Wikipedia

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *