Categorii
Gradina

Cleome spinosa – floare anuala deosebita pentru gradina

Cleome cu flori mov planta anuala de gradinaCleome este originara din America de Sud. Este o planta inalta, de 1-1,2 metri, robusta, cu aer exotic. Frunzisul este bogat si foarte decorativ, frunzele compuse, de un verde intens, sunt grupate cate cinci in forma de rozeta.


Fascinante sunt florile cleomei, cu un aspect mai ciudat, dar de o frumusete aparte: 4 petale care par independente una de alta, fiecare pe codita ei, cu stamine lungi ce pornesc din centru. Cred ca din cauza staminelor lungi este cunoscuta si ca Floarea paianjen. In alte zone i se spuna Candeluta.

Infloreste din iulie pana in septembrie

Florile sunt grupate in inflorescente mari in varful tulpinilor si infloresc treptat incepand de jos. Inflorescenta creste, aparand alti boboci in varf chiar si in timpul infloririi. Din florile ofilite apar fructele cu aspect de pastai care contin seminte. De multe ori cleomele au pe aceeasi tulpina fructe la baza inflorescentei, flori si boboci in varf. Din iulie pana in septembrie, chiar octombrie vor colora gradina in violet, alb sau roz.

Plantare si ingrijire cleome

Cleomele se obtin din seminte. Daca le plantati in februarie-martie trebuie sa le pastrati in interior pana in aprilie-mai cand le puteti muta in gradina. Daca va e mai usor sa le plantati direct in gradina puteti face operatiunea respectiva in aprilie-mai.

Cleomele nu au de la noi pretentii prea mari de ingrijire. Vor sa fie plantate in locuri insorite, fiind iubitoare de soare si caldura. Solul de gradina este potrivit dezvoltarii plantei cu conditia sa nu mentina apa in exces. Nu trebuie udata foarte des, este relativ rezistenta la seceta, dar nu pentru perioade lungi. Un substrat umed va imbunatati calitatea infloririi, in special in zilele caniculare.

Cleomele se autoinsamanteaza; semintele cazute pe sol vor da nastere altor plante in anul urmator.

Cleomele in gradina casei

Cleomele au un impact vizual puternic plantate in grup. Fiind plante inalte si cu inflorescente bogate nu au neaparat nevoie de plante asociate in preajma lor, este suficient sa plantezi palcuri de 3-5-7 plante inconjurate de un gazon bine ingrijit. Grupurile pot fi formate din flori unicolore sau multicolore. Ele pot ascunde privirii un zid sau un gard; caz in care pot fi cultivate si ca fundal pentru alte flori mai scunde. In amenajarea rondurilor de flori, cleomelor le sta bine in centru, asociate cu flori de inaltime descrescatoare.

Sursa foto: Richard J. Beauchesne

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *